Ефективність техніко-тактичних дій висококваліфікованих центральних блокуючих у процесі змагальної діяльності у жіночому волейболі - Щепотіна , Наталя; Гуль , Олександра; Зіняк, Богдан; Кондратюк, Олена; Суднач , Юрій (Спортивні ігри, 2023)
Мета роботи – встановити особливості структури та динамікиефективності виконання техніко-тактичних дій висококваліфікованими центральнимиблокуючими жіночої Суперліги України в процесі змагальної діяльності. Матеріал і методи дослідження. Дослідження передбачало педагогічне спостереження за змагальною діяльністю 10 висококваліфікованих волейболісток, які на майданчику виконували функцію центрального блокуючого, мали кваліфікацію кандидата в майстри спорту та майстра спорту України. Методи дослідження: аналіз літературних та Internet джерел, педагогічне спостереження в комплексі з відеозйомкою офіційних ігор, методи математичної статистики. Результати. В структурі змагальної діяльності центральних блокуючих жіночої Суперліги найбільшу частку складало блокування – 54,2±1,6 %, частка нападаючих ударів становила 21,5±1,0 %, подач – 14,3±1,0 %. Реєстрація техніко-тактичних дій центральних блокуючих здійснювалася з урахуванням якості їх виконання (ефективно – здобуте очко або подальша результативна дія команди, неефективно – програне очко або зрив дій команди, позитивно – м’яч залишився у грі). Найефективніше центральні блокуючі виконують нападаючий удар (56,3±4,4 %) і блокування (36,2±1,9 %). Найбільший відсоток «браку» виявлено при виконанні прийому м’яча (47,2±5,6 %). Висновки. Упродовж матчу по всім компонентам гри, окрім блокування, спостерігалася однакова тенденція – зниження ефективності техніко-тактичних дій з першої до третьої партії та підвищення показників у четвертій партії. У ефективності виконання блокувань центральними блокуючими спостерігається хвилеподібна динаміка з «піками» в другій і четвертій партіях матчу.