Використання реверсного бігу та ходьби у тренувальному процесі гравців футзалу - Ільницька, Ганна; Очередько , Лілія; Зелененко , Наталя; Ільницький, Сергій; Ільницька, Лариса (Спортивні ігри, 2023)
При виконанні ходьби та бігу розвиваються і удосконалюються рухові вміння і навички не тільки у спортсменів високої кваліфікації, а й у тих, хто займається тим чи іншим видом спорту на аматорському рівні, з метою підтримки належного рівня свого здоров’я та фізичної підготовленості. Ходьба та біг спиною вперед застосовується у випадках, коли необхідно мінімізувати навантаження на колінний суглоб та зміцнити конкретні групи м'язів нижньої кінцівки. Мета дослідження – експериментально встановити позитивний ефект від застосування реверсного бігу та ходьби у тренувальному процесі іноземних студентів Національного фармацевтичного університету (НФаУ), які входять до складу збірної команди з футзалу. Матеріал та методи дослідження: використовувався комплекс взаємодоповнюючих методів: аналіз літературних джерел та ресурсів мережі Інтернет; аналіз передового зарубіжного та вітчизняного досвіду, метод системного аналізу, метод порівняння та зіставлення; для визначення рівня фізичної підготовленості студентів та для оцінки максимального споживання кисню було проведено тест Купера. У дослідженні взяли участь 11 іноземних студентів (чоловіків) із Морокко віком від 22 до 28 років включно, які входять до складу збірної команди з футзалу НФаУ, та тренувалися в період з вересня 2020 року по березень 2021 року. Результати: наведені дані проведеного дослідження свідчать про позитивний ефект від застосування реверсного бігута ходьби у тренувальному процесі іноземних студентів, які входять до складу збірної команди з футзалу, а саме для визначення рівня фізичного стану та непрямої оцінки максимального споживання кисню. Висновки: доведена ефективність застосування реверсних способів переміщення в тренувальному процесі футзалістів, їх використання сприяє ддстоверному підвищенню показників витривалості і величини МСК студентів (p<0,05).