Причини виникнення конфліктів у футболістів підліткового віку та їх профілактика - Остапенко, Юрій; Остапенко, Валентина; Стасюк , Роман; Долгова, Наталія (Спортивні ігри, 2023)
Високий рівень конкуренції, фізичного і психологічного навантаження, вікові особливості психічного розвитку спортсменів підліткового віку, складні колективні відносини часто призводять до психологічної напруженості, виникнення конфліктних ситуацій, що в свою чергу негативно впливає на результативність командної гри. Своєчасне виявлення причин виникнення міжособистісних конфліктів, пошук ефективних засобів зниження рівня конфліктності у ігрових видах спорту дозволить підвищити результативність командних ігрових дій. Мета дослідження полягає у виявленні і висвітленні психологічних чинників виникнення міжособистісних конфліктів серед футболістів підліткового віку, та експериментальній перевірці профілактичних заходів щодо запобігання їх виникнення. Результати дослідження: Практичне використання методів соціологічного дослідження дозволило виявити найбільш вагомі причини виникнення конфліктів у футболістів підліткового віку. Доведено, що практичне використання запропонованих засобів профілактики для оптимізації психологічного стану спортсмена дозволяє зменшити рівень конфліктності особистості у футболістів підліткового віку. За результатами підсумкового дослідження на 4 % і на 7 % знизився показник рівня конфліктності, який відповідає рівню вище за середній і середньому рівню відповідно, на 13 % збільшилася кількість спортсменів, показники рівня конфліктності яких належать до нижче середнього рівня і на 5 % зросла кількість гравців, які мають низький рівень конфліктності. Висновки. Результати досліджень свідчать про те, що, своєчасне застосування методів діагностики для визначення рівня конфліктності, використання профілактичних дій, є ефективними засобами, які сприяють оптимізації психологічного стану, знижує рівень конфліктності в спортивних командах дітей підліткового віку.