Досвід діяльності північноамериканських професійних ліг на міжнародній спортивній арені - Хіменес, Христина; Гнатчук, Ярослав; Унгурян , Богдан (Спортивні ігри, 2023)
Сучасний професійний спорт розвивається у різних напрямках. Зважаючи на специфіку діяльності професійних спортивних ліг, зокрема у Північній Америці наголос все ж зроблено на комерційно вигідні напрями. Сьогодні одним з таких є вихід NFL, NBA, NHL та MLB на міжнародний спортивний ринок. Мета: охарактеризувати специфіку діяльності NFL, NBA, NHL, MLB на міжнародній спортивній арені. Матеріал та методи. У процесі дослідження основним інформаційним матеріалом для наповнення публікації виступали дані інтернет-ресурсу щодо закордонної діяльності NFL, NBA, NHL, MLB та її ключових показників. До уваги приймалися і матеріали наукових публікацій іноземних авторів щодо функціонування професійного спорту у суспільстві. Результати. Усі із зазначених професійних спортивних ліг ігрових видів спорту Північної Америки сьогодні налагоджують партнерство на різних континентах. NFL активно вкорінюється у Великобританії, систематично проводячи там the NFL London Games. Ще одну схожу серію ігор ліга проводить і в Мехіко (Мексика) – NFL Mexico Games. NBA пропонує своє спортивне видовище у Європі ще з 80-х років 20 ст. Там вона тривалий час проводила McDonald's Championship і EuroLeague American Tour, а сьогодні зосередила свою діяльність у Китаї. NHL освоює в більшій мірі території Великобританії, Німеччини та Австрії для проведення своїх матчів, а також товариських зустрічей з командами цих країн. MLB значну кількість ігор проводила в Японії та також у Великобританії. Високий рівень популярності видів спорту, які розвивають зазначені професійні ліги, забезпечує і їх робота із засобами масової інформації, зокрема телекомпаніями міжнародного рівня. Сьогодні зазначені професійні ліги дещо знизили активність на міжнародній спортивній арені внаслідок загрозливої пандемічної ситуації з COVID-2019, водночас сформовані зв’язки у співпраці з урядовими та спортивними організаціями інших країн все ж залишаються на високому рівні. У 2021 році, за умови зниження ризиків, популярні ігрові види спорту у Північній Америці повернуться на міжнародну спортивну арену із оновленими форматами проведення змагань та захопливим видовищем.