Вивчення особливостей процесу статевого дозрівання у молодих спортсменок в ряді ігрових видів спорту - Бугаєвський, Костянтин (Спортивні ігри, 2023)
Мета дослідження: вивчити динаміку і етапність становлення статевого дозрівання спортсменок пубертатного і юнацького віку, які займаються ігровими видами спорту. Матеріал і методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; дослідження медичної документації; огляд; розширене інтерв'ювання; метод математичної статистики. Результати дослідження: отримані дані та їх аналіз свідчать про численні, системні порушення етапності і динаміки процесу статевого дозрівання у переважної більшості обстежених спортсменок в кожній з представлених вікових груп. Найбільш поширеним порушенням, серед всіх видів проявів процесу статевого дозрівання, є пізніше менархе, в порівнянні з дівчатками і дівчатами того ж віку в популяції. Результати дослідження: отримані дані та їх аналіз свідчать про численні, системні порушення етапності і динаміки процесу статевого дозрівання у переважної більшості обстежених спортсменок в кожній з представлених вікових груп. Найбільш поширеним порушенням, серед всіх видів проявів процесу статевого дозрівання, є пізніше менархе, в порівнянні з дівчатками і дівчатами того ж віку в популяції. Висновки: За результатами дослідження було визначено, що в обох вікових групах спортсменок, у всіх представлених ігрових видах спорту, є прояви таких видів порушення етапності статевого дозрівання як пізніше і не завершене телархе, і пізніше менархе. Ці порушення виділені як домінуючий симптомокомплекс порушень. Вважаємо, що виявлені у спортсменок, як індивідуальні, так і внутрішньогрупові порушення етапності і динаміки статевого дозрівання, в сукупності з соматичними змінами, обумовлені індивідуальними адаптивними змінами в їх організмах, і безпосередньо пов'язані з фізичними та психо-емоційними навантаженнями при їх заняттях спортом. Виявлені зміни, потребують перегляду тренерської командою, за участю спортивного лікаря, величини індивідуальних навантажень при плануванні тренувально-змагальних алгоритмів в мікро-, мезо- і макроциклах. З урахуванням того, що всі спортсменки, які взяли участь в дослідженні, почали активну спортивну діяльність до появи у них першої менструації, мають численні порушення оваріально-менструального циклу, можна припустити, що весь комплекс виявлених порушень є результатом адаптивних процесів, що відбуваються у цих спортсменок на тлі інтенсивних фізичних навантажень.