Вдосконалення технічної підготовленості регбістів на основі розвитку швидкісно-силових здібностей - Пасько, Владлена; Несен , Олена; Мартиросян , Артур; Помещикова, Ірина (Спортивні ігри, 2023)
Мета: підвищити показники технічною підготовленості регбістів 16-18 років на основі розвитку швидкісно-силових здібностей. Матеріали та методи дослідження: в дослідженні приймали участь 30 регбістів у віці 16-18 років. Теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел було спрямовано на вивчення обраного питання. Педагогічне тестування налічувало наступні тести для визначення показників швидкісно-силової підготовленості: потрійний стрибок у довжину з місця, стрибок угору з місця, біг на 30 м з м’ячем, підйом штанги на груди, човниковий біг (3х10 м) та показники латентного часу напруження й розслаблення м’язів спортсменів. Для оцінки технічної підготовленості використовувались наступні тести: передача м’яча в парах, захопи, удар м’яча «свічка», ловля м’яча після удару, удар та ловля м’яча з ходу, удар на дальність з рук, «дроп-удар», удар по воротах. Сутністю педагогічного експерименту було доповнення змісту тренувального процесу регбістів 16-18 років спеціально підібраними біговими та стрибковими вправами з обтяженнями вагою партнерів та подоланням їх опору, що виконувались у парах та трійках. Розподіл гравців на пари та трійки відбувався у відповідності до ваги та зросту регбістів. На одному тренувальному занятті застосовувалась одна вправа з обтяженням своєю вагою або вагою партнера та одна вправа із подоланням опору партнера. Обидві вправи запропоновані для виконання були з різних блоків: одна бігова, одна стрибкова, які виконувалися серіями. Між виконанням вправ з різних блоків надавалися вправи стретчінгу на м’язи, що були задіяні у попередній роботі тривалістю 1-1,5 хв. Загальне навчальне навантаження становило 26 годин на тиждень, що відповідає нормативним вимогам програми з регбі для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю для спортсменів цього віку та кваліфікації. Результати: Після проведення педагогічного експерименту у регбістів експериментальної групи відбулися певні покращення швидкісно-силових здатностей та технічної підготовленості, які були більш виражені у порівнянні зі змінами регбістів контрольної групи. Висновки: у ході педагогічного експерименту доведено ефективність застосування запропонованих вправ для розвитку швидкісно-силових якостей як основи вдосконалення технічних прийомів гри регбістів 16-18 років.