Дослідження результативності та стабільності виконання верхньої подачі м’яча у грі волейболістами команд різної кваліфікації - Радченко , Олександр; Швай , Олександр; Цюпак , Юрій (Спортивні ігри, 2023)
У статті розглядаються питання, пов’язані з виконанням подач м’яча командами, у XXXІ чемпіонаті України (чоловіки) сезону 2021/2022 років у Вищій та 1–й лізі-Дмарт. Мета дослідження: аналіз показників результативності та стабільності верхньої подачі в іграх волейбольних команд різної кваліфікації Матеріал та методи дослідження. Дослідження проводилося з жовтня 2021 року по лютий 2022 року. Аналізувалися показники статистичних даних XXXІ чемпіонату України Першої та Вищої ліги-Дмарт сезону 2021/2022 років з волейболу чоловічих команд та інших команд за такими показниками: кращий подаючий (подача ейс), кращий подаючий (подача ейс/партії). Для вивчення показників результативності та стабільності подач м’яча гравцями команд різної кваліфікації використовувалися спостереження (протокольний запис) змагальних ігор. Всього було проаналізовано 20 ігор. Результати дослідження. Подача – технічний прийом, за допомогою якого м’яч вводять в гру. Проведені нами спостереження змагальних ігор, дозволили нам дослідити використання гравцями різної спортивної кваліфікації в своїй ігровій практиці способів виконання подачі м’яча. Так, нами визначено, що найчастіше гравцями як високої, так і не кваліфіковані використовуують верхні прямі подачі (86, 1 %). З них 55,6 % – це подачі у стрибку. Також встановлено, що чим вищі показники результативності та стабільності подач м’яча цих команд, тим вищий рівень кваліфікації команд в лізі та місце в турнірній таблиці чемпіонату. Висновки. 1. З’ясовано, що у грі волейболістами різної кваліфікації достатньо часто використовується верхня пряма подача. 2. Досліджуючи результативність та стабільність подач команд отримали наступні результати: команди Вищої ліги-Дмарт результативність 54,3%, I-ї ліги–Дмарт – 25,4%, результативність подач луцьких спортсменів – 5,2%. Стабільність подач складає: в командах Вищої ліги-Дмарт – 76,6%, I-ї ліги-Дмарт – 66,5%, луцьких гравців – 37,3%. Найкращі показника виконання подач показали гравці команд Вищої Ліги-Дмарт, а особливо відрізнилися високою стабільністю і результативністю виконання подач гравці команди "ДСО-ЗУНУ-ДИНАМО" м. Тернопіль.