Точність шкал оцінювання результатів у тестових вправах за рівняннями лінійної регресії і за рівнями фізичної підготовленості студентів закладів вищої освіти - Михайлов, Віталій; Михайлов, Володимир; Коростильова, Юлія (Спортивні ігри, 2024)
У дослідженні порівнювались шкали оцінювання на основі математичного моделювання різних способів їхнього укладання у фізичному вихованні студентів. Мета: удосконалення методики оцінювання результатів у тестових вправах за рівнями фізичної підготовленості. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення; тестування; метод лінійної інтерполяції; метод найменших квадратів; метод графіків; методи кореляційного і регресійного аналізу. Матеріал: аналізували якість шкал, отриманих за рівняннями лінійної регресії і за оцінками рівнів фізичної підготовки. Якість шкал чотирьох тестових вправ порівнювали за коефіцієнтами детермінації і середньою похибкою апроксимації у відсотках. Для інтегрального підходу до точності шкал використали показники придатності рівнянь множинної регресії визначати фізичну підготовленість різних груп студентів. Рівняння множинної регресії розраховані за результатами фізичної підготовленості студентів 1÷3 курсів (n = 142). Результати: встановлено, що шкали, бали в яких нараховані за рівняннями лінійної регресії, мають більш високу точність, ніж шкали, які отримані за рівнями фізичної підготовленості. Висновки: шкали оцінювання, що укладені за рівняннями лінійної регресії, характеризуються добрим підбором (D = 99,93÷100 %) і високою точністю нарахування балів (Ā = 0,09÷0,53 %). Шкали, які визначають бали за рівнями фізичної підготовленості, при доброму підборі (D = 93,81÷94,05 %) мають недостатню точність (Ā = 12,07÷13,03 %), що не дозволяє отримати єдине рівняння множинної регресії, придатного для оцінювання фізичної підготовленості студентів у різних семестрах і курсах навчання. З’ясовано, що шкали оцінювання результатів у чотирьох тестових вправах за рівняннями лінійної регресії, в середньому на 0,44±0,297 або 17,1 % більше нараховують балів, ніж шкали, які отримані за рівнями фізичної підготовленості.