Показники ігрових дій команд-учасниць Rugby World Cup 2023 - Квасниця, Олег; Тищенко , Валерія (Спортивні ігри, 2024)
Інтерес до дослідження зосереджено на вивченні характеристик змагальної діяльності команд-учасниць Rugby World Cup 2023, спрямованої на виявлення і аналіз сучасних тенденцій та ефективних стратегій в спортивному вимірі. Зазначаючи високий рівень конкуренції, розглядається взаємодія команд, їхні технічні навички, тактичні прийоми та стратегії гри. В контексті змагальної діяльності Rugby World Cup 2023 розкрито фактори, які визначають успіх чи неуспіх команд, що надає підстави для розробки рекомендацій щодо підвищення результативності та підготовки команд у майбутніх матчів. Метою роботи було проаналізувати компоненти змагальної діяльності кращих команд світу з регбі-15 попереднього етапу групи D, а саме: кількісних показників змагальної діяльності команд-учасниць Rugby World Cup 2023. Матеріли і методи дослідження. У нашій роботі використовувались загальноприйняті методи, зокрема: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету, аналіз офіційних протоколів ігор, методи математичної статистики; аналіз, синтез і моделювання окремих аспектів змагальної діяльності провідних регбійних команд світу. У даній статті здійснено аналіз компонентів змагальної діяльності п’яти збірних команд групи D учасників Rugby World Cup 2023. Чемпіонат світу проходив у Франції в період з 8 вересня по 28 жовтня 2023 року. В цілому було проаналізовано 10 ігор. У педагогічному дослідженні використані показники змагальної діяльності регбійних команд, що офіційно затверджені Міжнародною федерацією регбі (International Rugby Board, IRB). Зокрема було проаналізовано такі компоненти змагальної діяльності, як: кількість набраних та пропущених очок, кількість занесених та пропущених спроб, кількість передач, кількість ударів ногою по м’ячу. Результати. За результатами дослідження найкращий результат у показнику здобутих очок спостерігався серед регбістів збірної команди Англії та становив 150 ігрових очка; у показнику «кількість пропущених очок» найкращий результат продемонстрували гравці тієї ж збірної команди – 39; найбільшу кількість спроб здійснили переможці групи D, знову ж таки збірної команди Англії – 17; найкращі позиції англійців виявились і в показнику кількості ударів по м’ячу за груповий етап, виконавши 33,75 в середньому за гру. Водночас, за кількістю виконаних передач найкращий показник продемонстрували регбісти збірної команди Аргентини – 622. Висновки. Аналіз компонентів змагальної діяльності доводить, що регбісти збірних команд Англії і Аргентини демонструють перевагу в усіх проаналізованих показниках, що у підсумку призвело до першого та другого місця у групі D попереднього етапу Rugby World Cup 2023.