Теоретико-методичні аспекти організації занять з фізичного виховання у сучасній вищій освіті - Гринько, Віталій; Куделко, Вікторія (Спортивні ігри, 2024)
В даній статті наведено результати дослідження аналізу теоретичних та методичних аспектів організації занять з фізичного виховання студентів закладів вищої освіти України III-IV рівнів акредитації. Для обробки зібраної інформації використовувались наступні методи: теоретичний аналіз та узагальнення – використано для вивчення стану досліджуваної проблеми; обґрунтування актуальності вивчених питань; обговорення емпіричних даних; педагогічне спостереження – для уточнення змісту та методики проведення занять з фізичного виховання, а також визначення активності та зацікавленості студентів на заняттях; педагогічне тестування використовувалось для визначення стану фізичної підготовленості; медико-біологічні методи – для визначення рівня фізичного розвитку та фізичної працездатності; методи математичної статистики використано для інтерпретації результатів. За даними дослідження встановлено наступні результати: форми навчання і виховання фіксують різноманітність модифікацій внутрішніх структур занять, певний взаємозв’язок між змістом і формою; консервативні форми організації занять, особливо ті, які мають примусовий характер, гальмують навчальний і виховний зміст тих занять, що не відповідають новим потребам, новим зовнішнім чинникам; впровадження занять аеробного характеру – позитивно позначиться на якості навчального й виховного процесу.