Формування жіночої олімпійської програми у спортивних іграх - Тарасевич, Олена (Спортивні ігри, 2024)
Мета: аналіз еволюції жіночої олімпійської програми в спортивних іграх. Матеріал і методи. Для написання даної статті були використані протоколи олімпійських змагань з ігрових видів спорту, які розміщені у світовій мережі інтернет. Були використані такі методи дослідження як: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел і інтернет-ресурсів з досліджуваної проблеми, статистична обробка даних. Результати. Було проаналізовано дані щодо кількості видів спортивних ігор в олімпійській програмі на всіх чотирьох етапах її формування, і що до кількості жінок-учасниць олімпійських змагань в ігрових видах спорту. А також їх відсоткове співвідношення з кількістю чоловіків на олімпійських турнірах в спортивних іграх. Проаналізувавши кількість чоловіків і жінок – учасників Ігор Олімпіад і Олімпійських зимових ігор в ігрових видах спорту на кожному з чотирьох етапів формування спортивної програми Олімпійських ігор було визначено їх загальне відсоткове співвідношення на кожному з етапів: на першому – воно складало 94% чоловіків і 6% жінок; на другому – 96% чоловіків і 4% жінок на Іграх Олімпіад і 100% чоловіків на Олімпійських зимових іграх; на третьому – 90% чоловіків і 10% жінок на Іграх Олімпіад і 100% чоловіків на Олімпійських зимових іграх; на четвертому етапі – 58% чоловіків і 42% жінок на Іграх Олімпіад і 71% чоловіків і 29% жінок на Олімпійських зимових іграх. Також було визначено відсоткове співвідношення спортсменів і спортсменок в кожній окремій спортивній грі всіх Олімпійських іграх. Висновки. Вивчаючи еволюцію жіночої олімпійської програми, визначили, що на сьогоднішній день жінки в ігрових видах спорту майже досягли 50% рівності з чоловіками в змаганнях на Іграх Олімпіад. Відсоткове співвідношення спортсменів і спортсменок складає 52% на 48% (2016 р.). На Олімпійських зимових іграх жінки поступово збільшують свою присутність на олімпійських турнірах, але їх співвідношення на 2018 р. складає 59% чоловіків і 41% жінок. При аналізі окремих спортивних ігор було виявлено, що в бадмінтоні, баскетболі, волейболі, волейболі пляжному, гандболі, гольфі, настільному тенісі, регбі, тенісі, хокеї на траві і керлінгу співвідношення чоловіків і жінок, що змагаються на Олімпійських іграх є рівним, тобто 50% на 50%. Залишається досягти гендерної рівності лише в водному поло (60% : 40%), футболі (57% : 43%) і хокеї на льоду (61% : 39%).