Кількісні показники блокувань ударів у ворота футболістів високої кваліфікації в умовах змагальної діяльності - Перцухов , Андрій; Шаленко, Віктор; Шелудько, Павло (Спортивні ігри, 2024)
Мета — встановити показники кількості блокувань ударів у ворота футболістами високої кваліфікації. Матеріал, учасники та методи: дослідження проводилося в період з січня 2024 по квітень 2024 року, Реєстрація техніко-тактичних дій (блокування ударів у ворота) здійснювалася на прикладі ігор команд-учасниць англійської прем’єр-ліги (АПЛ) в сезоні 2023/2024, Було зареєстровано та проаналізовано 10 ігор даного турніру, В дослідженні застосовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної літератури, педагогічні спостереження, методи математичної статистики, Результати: результати проведеного дослідження вказують на те, що в іграх чемпіонату Англії сезону 2023/2024 при опорі ударам у власні ворота кількість захисників, що в момент удару знаходилися нижче лінія м’яча варіювалася в межах від 0 до 10 при середньому значенні 4,7±0,2, Кількість захисників, які в момент удару у їхні ворота знаходилися нижче лінії м’яча та у створі воріт варіювалася від 0 до 7, при середньому значенні 2,1±0,1, Кількість гравців, які здійснювали активне блокування ударів у ворота варіювалася від 0 до 3, при середньому значенні 1,0±0,1, Також у результаті проведеного дослідження було встановлено, що між показниками кількості гравців в момент удару у ворота нижче лінії м’яча та кількості гравців нижче лінії м’яча та в створі воріт встановлено сильний позитивний кореляційний зв’язок, Між показниками кількості гравців, що вступають в активне блокування удару у ворота та показниками кількості гравців нижче лінії м’яча та показниками кількості гравців в створі воріт встановлено помірний позитивний кореляційний зв’язок, Висновки: у результаті проведеного дослідження було встановлено, що зі збільшенням дистанції удару збільшується кількість захисників нижче лінії м’яча, кількість захисників в створі воріт та кількість захисників, що активно протидіють удару у ворота, Встановлено, що зі збільшенням кількості гравців, що активно протидіють удару у ворота значно збільшується вірогідність заблокувати удар і суттєво зменшується вірогідність пропустити м’яч у власні ворота, Між показниками кількості гравців нижче лінії м’яча та кількості гравців в створі воріт встановлено сильний позитивний зв’язок, а між показниками кількості гравців, що активно блокують удар у ворота та показниками кількості гравців нижче лінії м’яча й показниками кількості гравців в створі воріт встановлено помірний позитивний зв’язок