Використання комплексів вправ для визначення рівня техніко-тактичної підготовленості тенісистів 10-11 років - Шевченко , Олег; Мерзликин, Максим; Молдован , Андрій (Спортивні ігри, 2025)
Мета дослідження визначити рівень техніко-тактичної підготовленості тенісистів 10-11 років за допомогою контрольних комплексів вправ та результатів комп’ютерного аналізу. Матеріали і методи. аналіз науково-методичної літератури, тестування техніко-тактичної підготовленості, комп’ютерний аналіз, методи математичної статистики. Прийняли участь 10 тенісистів 10-11 років першого року навчання в групі базової підготовки на базі ТК «Унікорт» м. Харків. Контрольні комплекси 1 і 2 використовувалися відповідно за програмою ДЮСШ з тенісу. Аналіз результатів проводилася з використанням сенсорного датчика «Zepp tennis 2», який вставлявся в ракетку гравця та синхронізувався з додатком на планшеті. Результати. Проведений аналіз науково-методичної літератури та узагальнення практичного досвіду фахівців показав, що техніко-тактична підготовка у тенісі є надзвичайно важливим процесом. Для тренера одним з питань стає пошук методик удосконалення техніко-тактичної підготовки в тенісі та аналізу результатів тренувального процесу. Виявлений рівень показників техніко-тактичної підготовленості тенісистів 10-11 років після застосування контрольних комплексів визначений як задовільний. Підтверджені у комп’ютерному аналізі кращі результати по точності, влучності та обертанню в кручених ударах, гірші в різаних зліва та зльоту зліва. При цьому коефіцієнт варіації при ударах тенісистами справа крученим з відскоку був більш однорідний від 13,30% до 19,20%. При грі різаним ударом справа і зліва тенісисти мали великі розбіжності в середніх показниках дослідження від 16,70 до 20,10%. У контрольному комплексі 2 кращі середні результати показані у грі «вісімка», але мали розбіжності коефіцієнта варіації 22,20%. Висновки: Отримані результати дослідження виявили недоліки в техніко-тактичній підготовленості тенісистів 10-11 років. Використання комп’ютерного аналізу показників підтвердило напрями подальшого удосконалення техніко-тактичної підготовленості юних тенісистів.