Organizational and methodological model of training in beach handball integrated with LTAD principles - Tyshchenk, Valeria; Kobezskyi, Volodymyr; Nikulichev , Denys (Спортивні ігри, 2025)
У статті наведено аналіз організаційно-методичних особливостей проведення тренувально-змагального комплексу з пляжного гандболу, що складається з Identification/Selection Camp (25 липня 2025 р.) та наступного турніру пам'яті Джона Ковачика (26–27 липня 2025 р., Sylvan Lake, AB). Мета дослідження – проаналізувати організаційно-методичні особливості проведення турніру Beach Bash 2025 та пов'язаного з ним Identification/Selection Camp, визначити їх фізіологічний та підготовчий вплив на спортсменів, а також оцінити відповідність представленої моделі принципам LTAD (Long-Term Athlete Development). Об'єкт дослідження – процес підготовки спортсменів із пляжного гандболу в умовах інтеграції змагальної та навчально-тренувальної діяльності. Предмет дослідження – організаційно-методичні та фізіологічні аспекти поєднання Identification/Selection Camp та турніру Beach Bash 2025 як моделі розвитку пляжного гандболу. Методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури та нормативних документів з підготовки спортсменів у пляжному гандболі; контент-аналіз офіційних регламентів та розкладів турніру та Identification/Selection Camp; педагогічне спостереження за тренувальним та ігровим процесом; узагальнення результатів із позиції концепції довгострокового розвитку спортсменів (LTAD). Результати дослідження. На першому етапі (Identification/Selection Camp) пріоритетними були сенсомоторна координація, нейром'язова адаптація та формування специфічних рухових патернів; активізувалися пропріоцептивні системи, удосконалювалася міжм'язова координація, відпрацьовувалися «піщані версії» переміщень та кидків, застосовувалися пліометричні, стабілізаційні та ексцентричні вправи. На другому етапі (турнір) акцент зміщувався на розвиток специфічної витривалості та стрес-адаптацію, включаючи регуляцію нейроендокринних реакцій (кортизол, катехоламіни). Тренувальні завдання виконувались при RPE 6–8 (75-90% ЧССmax), що моделювало щільність змагання і підвищувало стійкість до метаболічного стресу. Висновки. Рекомендовано формувати піщаний тест-профіль (CMJ, T-test, спринт 5-20 м, кидкові тести) і повторювати його в ключових точках сезону. Практична цінність – інтеграція Identification/Selection Camp та турніру як зв'язки контроль-втручання-перевірка з подальшою індивідуалізацією планів за принципом прогресивного навантаження; застосування блочно-модульних сесій «рішення під тиском» з відеоаналізом; використання профілактичного пакета (нейром'язова розминка, контроль тепла, стандарти огляду майданчика). Запропонована модель відповідає сучасним вимогам LTAD та може бути використана у національній системі підготовки пляжних гандболістів.