https://journals.uran.ua/swonaft/issue/feed Наукові праці ОНАХТ 2015-04-14T21:59:03+03:00 Наука nauka@onaft.edu.ua Open Journal Systems <p class="margin"><strong>Збірник «Наукові праці»</strong> – науково-теоретичний журнал, в якому публікуються результати нових наукових досліджень, які мають теоретичний, експериментальний та практичний характер, проблемні статті, повідомлення про досягнення наукових напрямків і шкіл академії.</p><p class="margin">Виходить з 1937 року. За 110 років на його сторінках були опубліковані наукові роботи видатних представників вітчизняної науки.</p><p class="margin"><strong>Збірник адресовано</strong> науковим співробітникам, інженерам, керівникам науково-дослідних організацій та промислових підприємств, докторантам, аспірантам, пошукачам, викладачам і студентам старших курсів технічних ВНЗ.</p><p class="margin"><strong>Збірник зареєстровано</strong> Міністерством Юстиції України: Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації серія КВ №12577-1461ПР від 16 травня 2007 р.</p><p class="margin">Редакція журналу запрошує викладачів вищих навчальних закладів, наукових співробітників, аспірантів, докторантів, які займаються проблемами зернопереробної та харчової промисловості присилати свої статті для публікації в науковому журналі «Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій»</p> https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40671 ОБОРУДОВАНИЕ ДЛЯ ПРЕССОВАНИЯ КОМБИКОРМОВ 2015-04-14T21:59:01+03:00 В. Н. Петров nauka@onaft.edu.ua <p>В статье рассмотрено развитие оборудования для прессования комбикормов. Наиболее подробно изложены конструктивные решения применительно к приводным механизмам данного вида оборудования.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40673 УТИЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГІЇ ВОЛОГОГО ПОВІТРЯ В РЕКУПЕРАТИВНІЙ ЗЕРНОСУШАРЦІ 2015-04-14T21:59:01+03:00 І. І. Безбах nauka@onaft.edu.ua <p>Розглянуто апарати на базі термосифонів для сушіння дисперсних харчових матеріалів, способи утилізації енергії. Наведено результати експериментальних досліджень</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40676 ПРОБЛЕМЫ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ АСПИРАЦИОННЫХ УСТАНОВОК И ПУТИ ИХ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ 2015-04-14T21:59:01+03:00 О. И. Гапонюк nauka@onaft.edu.ua А. А. Гончарук nauka@onaft.edu.ua А. П. Липин nauka@onaft.edu.ua <p>Изложены основные проблемы, возникающие при использовании аспирационных установок на зерноперерабатывающих предприятиях и возможные пути их решения с помощью современных подходов и методов, путем использования нового аспирационного оборудования и пылеотделителей.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40681 СПОСОБИ ОТРИМАННЯ СУХИХ ПОРОШКІВ З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Я. М. Бичков nauka@onaft.edu.ua Т. І. Дмитрюк nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розкрито актуальність використання процесу сушіння для отримання високоякісних продуктів довгого строку зберігання, а саме сухих рослинних порошків. З метою пошуку нових методів виробництва рослинних порошків проведено аналіз інформаційних джерел сучасних способів сушіння, а<br />також обладнання для відтворення цього процесу. Враховуючи всі переваги та недоліки існуючих видів обладнання, запропоновано для отримання сухих рослинних порошків розробити НВЧ-вакуумну розпилювальну сушарку.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40683 ПОИСК ОПТИМАЛЬНЫХ РЕШЕНИЙ ЗАДАЧ ПРОЕКТИРОВАНИЯ ТЕХНИЧЕСКИХ СИСТЕМ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Р. В. Амбарцумянц nauka@onaft.edu.ua <p>Введено понятие п-дольные графы и доказана теорема о числе простых циклов, позволяющая вести направленный поиск оптимального решения задач проектирования технических систем, независимо от их назначения.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40685 КРИТЕРИИ РАБОТОСПОСОБНОСТИ РЫЧАЖНОГО ПРЕОБРАЗОВАТЕЛЯ УСИЛИЙ ЦЕНТРОБЕЖНЫХ ФРИКЦИОННЫХ МУФТ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Р. В. Амбарцумянц nauka@onaft.edu.ua И. И. Дели nauka@onaft.edu.ua <p>Установлено, что критерием работоспособности является предельное значение угла между рычагами преобразующего механизма, а также получено выражение для его определения</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40686 РАСЧЕТ АВТОМАТИЧЕСКОГО КЛИНОРЕМЕННОГО ВАРИАТОРА ПРИВОДА ТЕСТОМЕСИЛЬНОЙ МАШИНЫ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Г. А. Аванесьянц nauka@onaft.edu.ua <p>В статье приведена методика расчета автоматического клиноременного вариатора привода тестомесильной машины периодического действия из условия тяговой способности. Дан расчет пружины прижимного устройства ведомого шкива и регулятора по моменту, установленного на ведомом шкиве.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40688 МОДЕЛИРОВАНИЕ УПРАВЛЕНИЯ СУШКОЙ ЗЕРНА В ШАХТНОЙ ЗЕРНОСУШИЛКЕ 2015-04-14T21:59:01+03:00 В. В. Ткачев nauka@onaft.edu.ua К. В. Соснин nauka@onaft.edu.ua <p>В статье выполнено моделирование управления сушкой зерна в шахтной зерносушилке при помощи процедуры нечеткого вывода Е. Мамдани. Знания оператора представлены в виде набора правил. Модель управления учитывает параметры качества зерна, в том числе не измеряемые техническими сред-<br />ствами: цвет зерна, запах зерна, качество оболочки зерна.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40689 ПРОГРАММА ОЦЕНКИ ВЗРЫВООПАСНОСТИ СИЛОСА 2015-04-14T21:59:02+03:00 В. Э. Волков nauka@onaft.edu.ua <p>Создана программа оценки взрывоопасности силоса. Произведенные расчеты демонстрируют, что железобетонные силосы более взрывобезопасны в сравнении с металлическими.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40691 О КОРРЕЛЯЦИИ СВОЙСТВ И СТЕПЕНИ УПОРЯДОЧЕННОСТИ СТРУКТУРЫ КОМПОЗИТОВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 А. Н. Герега nauka@onaft.edu.ua <p>Предложена компьютеризованная методика расчета относительной степени упорядоченности структуры композиционных материалов. Показано наличие корреляции между упорядоченностью<br />структуры и уровнем свойств материала. Обсуждается возможность уточнения терминологии, использующейся при описании структуры.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40692 ТЕХНОЛОГИИ РАЗРАБОТКИ WEB-ПРИЛОЖЕНИЙ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Ю. Г. Лобода nauka@onaft.edu.ua О. Ю. Орлова nauka@onaft.edu.ua <p>Рассматриваются современные методы проектирования и разработки web-приложений. Поясняются понятия и основные стандарты сети Интернет, логика работы web-приложений, основные подходы и технологии их разработки. В качестве примера подхода к разработке web-приложений рассматривается технология Common Gateway Interface, а также подходы на основе объектных сред и архитектурного шаблона MVC</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40694 ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ТА ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Ю. Г. Лобода nauka@onaft.edu.ua О. Ю. Орлова nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуто питання використання інформаційних технологій які допомагають людині у моніторингу довкілля. Представлено загальну характеристику та дано визначення географічних інформаційних систем, розглянуто загальну характеристику їхніх компонентів і визначальні функції.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40703 РАЗРАБОТКА МЕТОДА ПАРАМЕТРИЧЕСКОЙ ИДЕНТИФИКАЦИИ ХАРАКТЕРИСТИК РЕГУЛИРУЕМЫХ ПЕРЕМЕННЫХ САР КАК СЛУЧАЙНЫХ ПРОЦЕССОВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 В. А. Хобин nauka@onaft.edu.ua С. И. Лагерная nauka@onaft.edu.ua <p>В статье представлен метод оценивания параметров случайных процессов, который не требует применения процедуры параметрической оптимизации, что упрощает его использование в реальном времени. Рассмотрено получение аналитических зависимостей для оценивания параметров случайных<br />процессов, со свойствами характерными для изменения регулируемых переменных САР.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40591 ВЛИЯНИЕ НЕХЛЕБОПЕКАРНЫХ ВИДОВ МУКИ НА ИЗМЕНЕНИЕ КАЧЕСТВА БИСКВИТНЫХ ПОЛУФАБРИКАТОВ ПРИ ХРАНЕНИИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Е. Г. Иоргачева nauka@onaft.edu.ua О. В. Макарова nauka@onaft.edu.ua Е. Н. Котузаки nauka@onaft.edu.ua <p>В данной статье приведены результаты исследований влияния нехлебопекарных видов муки на динамику изменений качественных характеристик выпеченных бисквитов при хранении − крошливость,гидрофильность, структуру мякиша. Показано, что внесение в рецептуру бисквитов данных видов муки способствует более длительному сохранению первоначальных свойств выпеченных полуфабрикатов.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40593 ВЛИЯНИЕ ПРЕБИОТИЧЕСКОЙ ДОБАВКИ НА КАЧЕСТВО ПОЛУФАБРИКАТОВ САХАРНОГО ПЕЧЕНЬЯ 2015-04-14T21:59:01+03:00 А. В. Коркач nauka@onaft.edu.ua И. А. Боровик nauka@onaft.edu.ua Ю. Р. Кушнир nauka@onaft.edu.ua <p>В работе показана возможность применения добавок, полученных из топинамбура, обладающих пребиотическими свойствами, в технологии сахарного печенья и влияние данных добавок на качество<br />полуфабрикатов</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40599 ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПЕКТИНОВМІСНОЇ ДИКОРОСЛОЇ СИРОВИНИ У ХЛІБОПЕЧЕННІ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Т. Є. Лебеденко nauka@onaft.edu.ua Н. Ю. Соколова nauka@onaft.edu.ua В. О. Кожевнікова nauka@onaft.edu.ua Г. М. Гардаушенко nauka@onaft.edu.ua <p>У даній статті наведено результати досліджень зі впливу екстрактів з пектинвмісної сировини(глоду та шипшини) на якість хлібобулочних виробів. Детально розглянуто їхній вплив на білково-протеїназний комплекс пшеничного борошна та реологічні властивості тіста. Показано, що екстракти здатні суттєво покращувати хлібопекарські властивості пшеничного борошна зі слабкою клейковиною.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40602 ТЕХНОЛОГИЯ ОТЛОЖЕННОГО ВЫПЕКАНИЯ В ПРОИЗВОДСТВЕ БЕЛКОВО-ПШЕНИЧНОГО ХЛЕБА 2015-04-14T21:59:01+03:00 И. В. Солоницкая nauka@onaft.edu.ua Г. Ф. Пшенишнюк nauka@onaft.edu.ua Т. В. Бытка nauka@onaft.edu.ua <p>Хлебопекарная отрасль Украины – это сегмент пищевой промышленности страны, который достаточно стабильно развивается. В течение последних лет в Украине ежегодно производится около 2,5 млн. тонн хлеба и хлебобулочных изделий. Основной тенденцией рынка хлебопекарных изделий за последнее время является смещение интереса покупателей от неупакованной продукции к упакованной, желание потребителей покупать высококачественные продукты, а также все больший интерес к новинкам,которые позиционируются, как полезные для здоровья и новые для рынка Украины, и выпечка, созданная по технологии отложенного выпекания.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40608 ПИЩЕВАЯ ЦЕННОСТЬ ХЛЕБНЫХ ИЗДЕЛИЙ НА ОСНОВЕ ЗЕРНОВЫХ СМЕСЕЙ 2015-04-14T21:59:01+03:00 О. В, Макарова nauka@onaft.edu.ua Г. Ф. Пшенишнюк nauka@onaft.edu.ua А. С. Иванова nauka@onaft.edu.ua <p>В данной статье показана целесообразность использования зерновых смесей для расширения ассортимента хлебных изделий повышенной пищевой ценности. Представлен разработанный ассортимент зернового хлеба и галет на их основе, проведен анализ химического состава хлебных изделий из диспер-<br />гированной зерновой массы с использованием побочных продуктов производства зерновых хлопьев – муки из крошки пшеничных и овсяных хлопьев, измельченных семян кунжута.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40611 ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕБІГУ ПРОЦЕСІВ ДОЗРІВАННЯ ПШЕНИЧНОГО ТІСТА З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВІВСА ТА КУКУРУДЗИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 С. Г. Олійник nauka@onaft.edu.ua Г. В. Степанькова nauka@onaft.edu.ua О. І. Кравченко nauka@onaft.edu.ua <p>У статті представлені результати дослідження перебігу процесів дозрівання пшеничного тіста з додаванням продуктів переробки зародків вівса та кукурудзи. Доведено інтенсифікацію спиртового та молочнокислого бродіння, зниження рН у дослідних зразках тіста за рахунок активізації життєдіяльності дріжджів та молочнокислих бактерій.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40614 ПАЛЬМІТИН СОНЯШНИКОВИЙ – ЖИРОВА СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ 2015-04-14T21:59:01+03:00 К. В. Куниця nauka@onaft.edu.ua О. А. Литвиненко nauka@onaft.edu.ua Ф. Ф. Гладкий nauka@onaft.edu.ua <p>Стаття присвячена застосуванню пальмітину соняшникового як жирової сировини для виробництва хлібобулочної продукції. Встановлено, що булочні вироби, які містять соняшниковий пальмітин, відповідають вимогам державних стандартів та за показниками якості не поступаються булочним виробам із традиційної жирової сировини, крім того, спостерігається підвищення харчової цінності проду-<br />кту.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40615 ВЛИЯНИЕ ПИЩЕВОГО ПОРОШКА ИЗ ПЛОДОВ КРАСНОЙ РЯБИНЫ НА КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО КЛЕЙКОВИНЫ В ХЛЕБОПЕКАРНОЙ И МАКАРОННОЙ МУКЕ 2015-04-14T21:59:01+03:00 А. В. Покрашинская nauka@onaft.edu.ua Ж. В. Кошак nauka@onaft.edu.ua <p>В работе исследуется влияние различных дозировок пищевого порошка из красной рябины на количество и качество клейковины из хлебопекарной муки и макаронной муки из твердой пшеницы белорусской<br />селекции. По результатам исследований, можно рекомендовать использование пищевого порошка красной рябины в количестве до 4,5 % от массы муки как хлебопекарной, так и макаронной. При незначительном уменьшении количества клейковины, качество ее значительно улучшается.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40618 БОРОШНО З ПРОРОЩЕНОГО ЗЕРНА ВІВСА ЯК ОСНОВА ДЛЯ БОРОШЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ 2015-04-14T21:59:01+03:00 А. В. Антоненко nauka@onaft.edu.ua <p>Розглянуто можливість використання розчину морської харчової солі як середовища для пророщування зерна вівса. Встановлено, що раціональною концентрацією солі у розчині є 2 %. Проаналізовано хімічний склад борошна з зерна вівса, пророщеного у 2 % розчині морської харчової солі. Доведено, що новий продукт має збагачений хімічний склад порівняно з нативним зерном</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40620 ВОЛОГОУТРИМУВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ БОРОШНЯНОГО ТІСТА З ДОДАВАННЯМ ФЕРМЕНТУ ТРАНСГЛЮТАМІНАЗА 2015-04-14T21:59:01+03:00 О. М. Шаніна nauka@onaft.edu.ua Н. Л. Лобачова nauka@onaft.edu.ua В. О. Звєрєв nauka@onaft.edu.ua <p>Додавання ферменту трансглютаміназа в тісто на основі безглютенового борошна (зокрема, з кукурудзяного борошна або кукурудзяно-рисової суміші) посилює вологоутримувальну здатність тіста. Це дозволяє прогнозувати зниження кількісних втрат під час випікання безглютенового хліба. У пшеничному тісті з трансглютаміназою швидкість видалення вологи зростає, що матиме позитивний ефект під час сушіння макаронних виробів.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40621 ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ПЛАЗМОХИМИЧЕСКИ АКТИВИРОВАННОЙ ВОДЫ НА ФУНКЦИОНАЛЬНО- ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА МУКИ РАЗНЫХ ВИДОВ 2015-04-14T21:59:01+03:00 С. Ю. Мыколенко nauka@onaft.edu.ua <p>В работе рассмотрены современные аспекты производства хлебопекарной продукции при использовании пшеничной, ржаной, гречневой и овсяной муки с применением дополнительно обработанной контактной неравновесной плазмой воды. Показаны особенности воздействия плазмохимически активи-<br />рованной воды на углеводно-амилазный комплекс муки разных видов. Исследовано влияние подготовленной воды на качество хлебобулочных изделий.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40622 ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ВИДІВ СИРОВИНИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 А. М. Грищенко nauka@onaft.edu.ua В. І. Дробот nauka@onaft.edu.ua <p>У статті наведено результати дослідження технологічних властивостей крохмалів і безглютенових видів борошна, які використовують у технології безглютенових хлібобулочних виробів. Встановлено,<br />що досліджувані види сировини відрізняються за величиною водопоглинальної здатності, вмістом власних цукрів та газоутворювальною здатністю, що у значній мірі впливатиме на перебіг біохімічних процесів у безглютеновому тісті та на показники якості готових виробів.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40623 ВИКОРИСТАННЯ ПОРОШКІВ КАЛИНИ, ГОРОБИНИ ТА ОБЛІПИХИ В ТЕХНОЛОГІЇ БІСКВІТНОГО НАПІВФАБРИКАТУ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Ю. Я. Мирошник nauka@onaft.edu.ua І. М, Медвідь nauka@onaft.edu.ua О. Б. Шидловська nauka@onaft.edu.ua В. Ф. Доценко nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуто доцільність використання порошків калини, горобини та обліпихи як біологічно активної добавки в технології бісквітного напівфабрикату для підвищення харчової цінності продукції. Встановлено вплив плодових порошків на фізико-хімічні (вологість, пористість, кислотність, упікання, коефіцієнт підйому, стискуваність, крихкуватість та рівень замакання) і органолептичні показники.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40624 ВИКОРИСТАННЯ ФІТОПОРОШКУ З КОРІННЯ ГОРЦЯ ЗМІЇНОГО У ТЕХНОЛОГІЯХ ПРЯНИЧНИХ ВИРОБІВ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Н. Ю. Ярошенко nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглядається можливість використання та розроблення технології виробів підвищеної харчової цінності фітопорошку з коріння горця зміїного, як джерела функціональних інгредієнтів у ре цептурах пряничного тіста.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40626 ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ВІТАМІНУ С У БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ ХАРЧОВИХ СИСТЕМАХ 2015-04-14T21:59:01+03:00 В. В. Євлаш nauka@onaft.edu.ua З. В. Железняк nauka@onaft.edu.ua О. В. Добровольська nauka@onaft.edu.ua Н. В. Мурликіна nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуто особливості визначення вітаміну С (аскорбінової кислоти) у багатокомпонентних харчових системах. На модельних системах експериментально доведено, що на визначення вітаміну С впливають вміст структуроутворювачів (агару або желатини), присутність кислот (хлоридної або оксалатної), час вистоювання систем.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40629 ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННИХ КРІОПАСТ У ТЕХНОЛОГІЇ ЖЕЛЕЙНИХ ВИРОБІВ 2015-04-14T21:59:01+03:00 М. В. Артамонова nauka@onaft.edu.ua Н. В. Шматченко nauka@onaft.edu.ua <p>У статті наведено результати досліджень можливості використання плодово-овочевих кріопаст у технології мармеладу желейно-фруктового. Визначено раціональні концентрації та оптимальне поєднання кріопаст у рецептурі мармеладу. Досліджено органолептичні показники якості нових виробів, за<br />показником міцності доведено доцільність зменшення кількості пектину в рецептурі на 20 %.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40630 ТЕХНОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ ВИРОБНИЦТВА ГАРБУЗОВОЇ ТЕРМОСТАБІЛЬНОЇ НАЧИНКИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 У. С. Йовбак nauka@onaft.edu.ua В. В. Петренко nauka@onaft.edu.ua Н. І. Бєла nauka@onaft.edu.ua <p>Встановлено та оптимізовано вплив технологічних факторів на формування структури гарбузової термостабільної начинки на основі гарбузового гідролізованого пюре.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40631 НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЕСЕРТНИХ ВИРОБІВ З АПІПРОДУКТАМИ 2015-04-14T21:59:01+03:00 М. М. Калакура nauka@onaft.edu.ua О. В. Щирська nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуті дані про хімічний склад квіткового пилку, вплив його на біологічну цінність нових кондитерських виробів. Розглянуто результати проведених досліджень органолептичних, фізико-<br />хімічних показників якості бісквітного та кремового напівфабрикатів для десертного виробу з введеним до їхньої рецептури квіткового пилку. Обґрунтоване співвідношення квіткового пилку та рецептурних<br />інгредієнтів.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40632 ПРОБЛЕМЫ НЕДОСТАТКА МИКРОЭЛЕМЕНТОВ В ПИТАНИИ СОВРЕМЕННОГО ЧЕЛОВЕКА И ПЕРСПЕКТИВЫ ИХ ПРЕОДОЛЕНИЯ 2015-04-14T21:59:01+03:00 Н. Ф. Рогинская nauka@onaft.edu.ua Е. С. Богданец nauka@onaft.edu.ua <p>Дефицит микронутриентов (минеральных веществ и витаминов) в питании населения является одной из основных современных проблем мирового уровня. Частой причиной многих заболеваний является<br />нехватка микроэлементов в организме. Для сохранения нормального уровня микроэлементов в организме нужно есть разнообразную, здоровую пищу. Учитывая сложную экономическую ситуацию, сложившу-<br />юся сегодня в Украине, значительной части населения финансово недоступны многие натуральные продукты с содержанием различных микроэлементов. Простым и недорогим способом пополнения рациона значительной части населения витаминами и минеральными веществами является обогащение муки, что является эффективным профилактическим методом улучшения качества питания всего населения, направленным на улучшение статуса населения по питательным микроэлементам.</p> 2015-04-06T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40754 ПУТИ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА НА ПРЕДПРИЯТИЯХ ПАО «ОДЕССКИЙ КАРАВАЙ» 2015-04-14T21:59:02+03:00 В. А. Чабаров nauka@onaft.edu.ua А. А. Максимчук nauka@onaft.edu.ua <p>В статье исследуются вопросы управления качеством хлебобулочных изделий, даны рекомендации по совершенствованию менеджмента качества на хлебозаводах.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40756 ПРОБЛЕМИ ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 О. І. Мельничук nauka@onaft.edu.ua О. О. Долинська nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуто проблеми збутової діяльності сільськогосподарських підприємств та можливі шляхи їхнього вирішення.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40757 МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ ЗЕРНОВИХ ПЛАСТІВЦІВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 М. Р. Мардар nauka@onaft.edu.ua А. В. Лазуткіна nauka@onaft.edu.ua А. Янівська nauka@onaft.edu.ua М. М. Голубєва nauka@onaft.edu.ua <p>У статті наведено результати розрахунку показників асортименту та маркетингових досліджень зернових пластівців, які реалізуються у торговельній мережі м. Одеси.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40759 РОЗРОБКА ТА АПРОБАЦІЯ БАЛОВОЇ ШКАЛИ ДЛЯ ОЦІНКИ ЯКОСТІ КАШ ШВИДКОГО ПРИГОТУВАННЯ 2015-04-14T21:59:02+03:00 М. Р. Мардар nauka@onaft.edu.ua Ю. П. Байбак nauka@onaft.edu.ua <p>У статті наведено розроблену балову шкалу органолептичних показників якості каш швидкого приготування і результати органолептичної оцінки якості нових продуктів за допомогою профільного та балових методів.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40761 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ЕКСТРУДОВАНИХ ЗЕРНОВИХ ПРОДУКТІВ З УРАХУВАННЯМ СПОЖИВЧИХ 2015-04-14T21:59:02+03:00 М. Р. Мардар nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглянуто питання використання евристичної експертизи при розробці зернових продуктів із поліпшеними споживними властивостями.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40762 ОЦІНКА ЯКОСТІ ТА ФОРМУВАННЯ НОВИХ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАРАМЕЛІ ЛЬОДЯНИКОВОЇ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Н. М. Кухтіна nauka@onaft.edu.ua Ю. М. Колєсніченко nauka@onaft.edu.ua <p>У роботі проведено експертизу карамелі льодяникової провідних вітчизняних та закордонних виробників на відповідність пакування, маркування, органолептичних та фізико-хімічних показників якості нормативній документації України. Встановлено найкращі зразки та розглянуто можливість формування нових споживчих властивостей карамелі завдяки застосуванню екстракту гібіскуса – антимікробної добавки, що активізує захисні властивості організму.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40765 ОСОБЛИВОСТІ СЕРТИФІКАЦІЇ ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ В УКРАЇНІ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Н. Р. Кордзая nauka@onaft.edu.ua <p>У статті розглядається питання важливості визначення країни походження товару при його вивезенні з митної території України. Надано визначення та перелік форм сертифікатів походження, а також правила та особливостей їхнього оформлення.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40767 ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ 2015-04-14T21:59:02+03:00 І. А. Петрова nauka@onaft.edu.ua Л. В. Кричковська nauka@onaft.edu.ua <p>У статті визначено особливості проведення експертних досліджень хліба та хлібобулочних виробів для виявлення джерел можливих порушень і попередження економічних злочинів, представлено аналіз<br />способів фальсифікації хліба та хлібобулочних виробів у технологічному процесі виробництва, шляхи виявлення та попередження подібних правопорушень, які дозволяють виробникам отримати додаткові прибутки, а споживачам приносять збитки та загрожують погіршенням здоров’я.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40769 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МЕТОДОЛОГІЇ АНАЛІЗУ НЕБЕЗПЕЧНИХ І ШКІДЛИВИХ ВИРОБНИЧИХ ФАКТОРІВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 А. П. Бочковський nauka@onaft.edu.ua <p>У статті подано інтерпретацію складників інтегрального критерію кількісної оцінки ризику виникнення небезпек, проаналізовано відомі методики визначення небезпечних і шкідливих виробничих факторів та атестації робочих місць за умовами праці. Запропоновано алгоритмічну схему критеріальної оцінки професійних ризиків та основні теоретичні аспекти методології аналізу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40770 АСОРТИМЕНТ ТА СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРАЛЬНИХ ПОРОШКІВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Т М. Черевата vitala_boris@mail.ru <p>У статті наведено результати товарознавчих досліджень асортименту пральних порошків у торговельній мережі м. Одеси. Розглянуто споживні властивості пральних порошків різних виробників, визначено показник споживчої цінності.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40771 ІНФОРМАТИВНІСТЬ МАРКУВАННЯ ЯК КРИТЕРІЙ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ ЮВЕЛІРНОГО ВИРОБУ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Е. І. Погонцева nauka@onaft.edu.ua О. О. Зотова nauka@onaft.edu.ua <p>Дослідження проблем оцінювання стали актуальними завдяки їх використанню в товарознавчих експертизах, інших видах оцінної діяльності щодо ювелірних виробів, і це обумовлено нагальними потребами сьогодення, які враховують особливості ринкових відносин та ризику щодо якості та вартості<br />товарів.</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40772 ИСПОЛЬЗОВАНИЕ КЕЙС-МЕТОДА В ИНЖЕНЕРНОЙ ГРАФИКЕ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Л. Н. Сагач nauka@onaft.edu.ua Т. А. Донченко nauka@onaft.edu.ua <p>Цель данной статьи – рассмотреть специфику одного из современных методов обучения, которым является кейс-метод, выявить его цели, принципы и проанализировать возможность использования этого метода в преподавании инженерной графики</p> 2015-04-07T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40503 ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ШЕЛУШЕНИЯ ЗЕРНА НА ЭТАП КРУПООБРАЗОВАНИЯ ПРИ СОРТОВОМ ПОМОЛЕ ПШЕНИЦЫ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Д. А. Жигунов nauka@onaft.edu.ua М. А. Ковалев nauka@onaft.edu.ua <p>Изучена возможность применения шелушения зерна на этапе его подготовки к помолу и приведены данные влияния предварительного шелушения зерна на эффективность этапа крупообразования. Уста-новлено, что шелушение зерна позволяет увеличить выход крупных фракций промежуточных продуктов<br />без ухудшения их качества.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40504 ОСОБЕННОСТИ ПЕРЕРАБОТКИ НУТА ШЕЛУШЕННОГО КОЛОТОГО В КРУПЫ ДРОБЛЕННЫЕ НОМЕРНЫЕ И МУКУ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Е. И. Шутенко nauka@onaft.edu.ua А. А. Донец nauka@onaft.edu.ua Р. С. Давидов nauka@onaft.edu.ua Т. З. Москвина nauka@onaft.edu.ua <p>В статье рассмотрены результаты исследований по разработке основ технологий переработки нута шелушенного колотого в крупы дробленные номерные и муку.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40505 КОМПЛЕКСНОЕ ВЛИЯНИЕ РЕЖИМОВ И СТРУКТУРЫ ЭТАПА КРУПООБРАЗОВАНИЯ НА ЕГО ЭФФЕКТИВНОСТЬ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Е. И. Шутенко nauka@onaft.edu.ua Р. С. Давыдов nauka@onaft.edu.ua <p>Одним из возможных вариантов уменьшения технологического оборудования, является использова-ние варианта построения этапа крупообразования с двухстадийным измельчением на первых системах данного этапа. В зарубежной литературе приводятся возможные варианты такого построения, одна-<br />ко рекомендации относительно режимов не приводятся. В нашей статье приводится анализ влияния некоторых режимов этапа крупообразования при использовании классической структуры и структуры с двухстадийным измельчением</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40506 ВИЗНАЧЕННЯ ВІДНОСНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ПІД ЧАС ПРОРОЩУВАННЯ 2015-04-14T21:59:02+03:00 I. М. Фоміна nauka@onaft.edu.ua О. О. Ізмайлова nauka@onaft.edu.ua Д. С. Щуцька nauka@onaft.edu.ua <p>У статті запропоновано метод визначення структурно-механічних властивостей зерна пшениці під час пророщування за рахунок дослідження відносної деформації зерна при стисканні та постійному Одеська національна академія харчових технологій навантаженні. Обґрунтовано доцільність використання відносної деформації в якості характеристики структурно-механічних властивостей зерна під час пророщування. Показано вплив терміну пророщу-<br />вання на структурно-механічні властивості зерна.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40507 ВПЛИВ ВОЛОГОСТІ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ТА ТРИВАЛОСТІ ВІДВОЛОЖУВАННЯ НА ВИХІД ЯДРА 2015-04-14T21:59:02+03:00 Є. А. Дмитрук nauka@onaft.edu.ua В. В. Любич nauka@onaft.edu.ua В. В. Новіков nauka@onaft.edu.ua І. О. Полянецька nauka@onaft.edu.ua <p>Досліджено зміну виходу ядра за лущіння зерна тритикале впродовж 20 – 160 с вологістю 12 – 15 % і тривалістю відволожування 30 – 120 хв. У результаті проведених досліджень встановлено, що вихід ядра змінюється залежно від вологості зерна та тривалості його лущіння. Найменший вихід ядра був за<br />Термін пророщування, діб v,10-6 м2/с Одеська національна академія харчових технологій Наукові праці, 20 випуск 46, том 1<br />лущіння зерна тритикале вологістю 12 % впродовж 160 с, а найбільший – за вологості 15 % із відволо-жуванням 90 хв і тривалістю лущіння 20 с. Доведено, що зерно тритикале необхідно лущити за волого-сті 13 – 14 % без застосування воднотеплової обробки, що сприяє зменшенню енергозатрат, вартості основних фондів і збільшує ефективність виробництва порівняно із стандартною технологією.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40508 ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЙОГО РОЗМІРІВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 В. В. Любич nauka@onaft.edu.ua Полянецька І. О. Полянецька nauka@onaft.edu.ua В. В. Новіков nauka@onaft.edu.ua <p>Зерно тритикале в повній мірі може задовольнити сучасну потребу розширення асортименту готової продукції, вимоги до екологічної безпеки, зниження собівартості та витрат на виробництво. Але попри зро-<br />стання попиту на нову сировину, її потенціал залишається нерозкритим. Одним із способів раціонального використання зерна є вивчення його фракційного складу. Щільність укладання зернової маси тритикале озимого та забезпечення її повітрям істотно не залежить від геометричних розмірів зернівки. Проте<br />площа зовнішньої поверхні зернівки тритикале озимого істотно залежить від її розмірів. Виведені рівняння регресії дають можливість використовувати результати для визначення площі зовнішньої поверхні зернівки тритикале озимого.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40510 ЗМІНИ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИ ЗБЕРІГАННІ ЗЕРНА ПРОСА ПІСЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЙОГО ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Л. К. Овсянникова nauka@onaft.edu.ua Г. Й. Євдокимова nauka@onaft.edu.ua В. В. Калаянова nauka@onaft.edu.ua Л. В. Труфкаті nauka@onaft.edu.ua Н. В. Гаєвська nauka@onaft.edu.ua <p>У даній роботі проведено аналіз зміни мікробіологічного стану при зберіганні зерна проса після вдосконалення його післязбиральної обробки. Встановлено, що обробка зерна проса МХ-полем та сушіння конвективним методом є ефективним способом підвищення його санітарної якості та стійкості, оскі-<br />льки дозволяє значно знизити кількість мікроорганізмів до припустимої для тривалого зберігання зерна.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40511 ИЗМЕНЕНИЕ МИКРОСТРУКТУРЫ СЕМЯН НУТА ПРИ РАЗЛИЧНЫХ СПОСОБАХ ОБРАБОТКИ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Л. Д. Дмитренко nauka@onaft.edu.ua Л. К. Овсянникова nauka@onaft.edu.ua <p>Представлены результаты исследований влияния разных способов и режимов специальной обработки на изменение микроструктуры семян нута. Установлено, что изменение структуры зерна находится в тесной связи с характером распределения влаги в зерне, температурой обработки, а также,<br />определяется способом специальной обработки.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40513 УПРАВЛІННЯ ВНУТРІШНІМ ОПОРОМ ДИФУЗІЇ ВОЛОГИ 2015-04-14T21:59:02+03:00 I. I. Гапонюк nauka@onaft.edu.ua О. I. Гапонюк nauka@onaft.edu.ua <p>Виділено ряд факторів впливу на енергію внутрішньої дифузії вологи капілярно-пористих колоїдних тіл, теоретично обґрунтовано та експериментально доведено можливість управління ними, отримано математичне описання управління окремими факторами впливу на енергію внутрішньої дифузії вологи<br />встановленими способами.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40515 КІНЕТИКА НАГРІВАННЯ ВОЛОГОГО ШАРУ ЗЕРНА ГАЗАМИ ПІДВИЩЕНОГО ВОЛОГОВМІСТУ 2015-04-14T21:59:02+03:00 І. І. Гапонюк nauka@onaft.edu.ua О. І. Гапонюк nauka@onaft.edu.ua <p>Теоретично обґрунтовано режими та експериментально доведено можливість прискореного нагрівання малорухомого шару зерна робочими газами підвищеного вологовмісту, математично опрацьовано кінетику змін параметрів шару зерна та встановлено раціональні параметри течії робочих газів,<br />отримано математичне описання управління окремими факторами впливу на міжфазовий тепло масообмін за встановленими способами.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40516 БІОЛОГІЧНА ОЦІНКА НОВИХ ВИДІВ КОРМОВИХ ДОБАВОК 2015-04-14T21:59:02+03:00 Б. В. Єгоров nauka@onaft.edu.ua Т. В. Бордун nauka@onaft.edu.ua А І. Шарова nauka@onaft.edu.ua <p>Розглянуто спосіб виробництва кормових добавок підвищеної біологічної цінності для сільськогосподарських тварин та птиці з використанням некондиційної рибної сировини і водоростей. Представлено результати вивчення основних показників якості та кормових переваг нових видів кормових добавок підвищеної біологічної цінності.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40517 ПЕРСПЕКТИВЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ВЕГЕТАТИВНЫХ ЧАСТЕЙ СОИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ КОМБИКОРМОВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 А. П. Левицкий nauka@onaft.edu.ua А. П. Лапинская nauka@onaft.edu.ua И. О. Селиванская nauka@onaft.edu.ua И. В. Ходаков nauka@onaft.edu.ua <p>статье обоснована целесообразность использования вегетативных частей сои при производстве комбикормовой продукции, перспективные способы подготовки соевой соломы, определена питательная и биологическая ценность, определена эффективность использования соевой соломы различной крупности исследованиями in vivo.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40518 ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ У ФУНКЦІОНАЛЬНІЙ ГОДІВЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН ТА ПТИЦІ 2015-04-14T21:59:02+03:00 А. П. Левицкий nauka@onaft.edu.ua А. П. Лапінська nauka@onaft.edu.ua І. О. Селіванська nauka@onaft.edu.ua И. В. Ходаков nauka@onaft.edu.ua <p>У статті обґрунтовано доцільність використання борошна із виноградних вичавків при виробництві комбікормової продукції. Визначено біологічну цінність борошна та виявлено перспективні напрямки його використання. Дослідженнями in vivo встановлено антидсибіотичні властивості продукту.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40519 УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ РЕЦЕПТУРЫ КОМБИКОРМОВ ДЛЯ КУР-НЕСУШЕК С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ОТХОДОВ КОНСЕРВНОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Б. В. Егоров nauka@onaft.edu.ua И. С. Малаки nauka@onaft.edu.ua <p>В статье приведена поэтапная схема производства томатной кормовой добавки с использованием томатных выжимок и исследованы ее показатели качества. Также разработаны рецепты комбикормов для кур-несушек с вводом томатной кормовой добавки и проведена биологическая оценка на лабораторных животных.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40520 ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ КОМБИКОРМА В СОВРЕМЕННОМ ПТИЦЕВОДСТВЕ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Б. В. Егоров nauka@onaft.edu.ua Ю. Я. Кузьменко nauka@onaft.edu.ua <p>В статье рассмотрены проблемы полноценного кормления птицы современных пород и кроссов,обоснованы новые подходы в кормлении сельскохозяйственной птицы.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40521 ОЦЕНКА КАЧЕСТВА СЫРЬЯ ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА КОМБИКОРМОВ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Е. Е. Воецкая nauka@onaft.edu.ua Г. И. Евдокимова nauka@onaft.edu.ua А. В. Макаринская nauka@onaft.edu.ua Н. П. Зверькова nauka@onaft.edu.ua <p>В материалах статьи приведены исследования качественного и количественного состава микрофлоры различных видов сырья и влияние режимов и сроков хранения на его качество.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40522 ОЦІНКА ПРОДУКТИВНОЇ ДІЇ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ІЗ ВКЛЮЧЕННЯМ ВОЛОГИХ КОРМОВИХ ТРАВ У ГОДІВЛІ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Н. В. Хоренжий nauka@onaft.edu.ua <p>У статті проаналізовано сучасний стан скотарства в Україні. Наведено рецепти та обґрунтовано принципову схему виробництва екструдованих комбікормів-концентратів для молодняку великої рогатої худоби, досліджено зміну їх якісних показників при зберіганні та встановлено високу зоотехнічну ефективність.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40523 ОСОБЕННОСТИ КОРМЛЕНИЯ ЛОШАДЕЙ 2015-04-14T21:59:02+03:00 Б. В. Егоров nauka@onaft.edu.ua А. Г. Цюндык nauka@onaft.edu.ua <p>В данной статье рассмотрено особенности составления рационов и кормления рабочих, спортивных и мясных пород лошадей.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40524 ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РІПАКОВОГО ЖМИХУ В КОМБІКОРМОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ 2015-04-14T21:59:02+03:00 В. О. Лакіза nauka@onaft.edu.ua В. Ю. Соколов nauka@onaft.edu.ua К. А. Самофал nauka@onaft.edu.ua В. О. Єрмакова nauka@onaft.edu.ua Ю. О. Чурсінов nauka@onaft.edu.ua <p>Розглянуто особливості комбікормового ринку АПК України та можливість повної або часткової заміни соєвого жмиху і шроту на ріпаковий в рецептах комбікормів для тварин. Розроблено рецепти комбікормів для годівлі яєчних курей і беконної відгодівлі свиней, поживна цінність яких не поступаєть-<br />ся серійним рецептам. Встановлено, що введення ріпакового жмиху і шроту забезпечує необхідний рівень якості комбікормів.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40525 ОТРИМАННЯ ОЛІГОМЕРІВ ІЗ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ З АНТИОКСИДАНТНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ 2015-04-14T21:59:03+03:00 О. І. Данилова nauka@onaft.edu.ua С. П. Решта nauka@onaft.edu.ua <p>Намічені напрями отримання олігомерів із рослинної сировини за допомогою гідролаз S. cerevisae, що мають антиоксидантні властивості. Ферментні комплекси S. cerevisae здатні до розрихлення оболонок зернової сировини, а невисока температура обробки дозволяє зберегти всі її біологічно активні компоненти.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40526 ОСОБЕННОСТИ МИКРОСТРУКТУРЫ ЗЕРНА ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ, ВЫРАЩЕННОЙ В УСЛОВИЯХ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ 2015-04-14T21:59:03+03:00 Ж. В. Кошак nauka@onaft.edu.ua Е. М. Минина nauka@onaft.edu.ua А. Э. Кошак nauka@onaft.edu.ua Н. А. Дуктова nauka@onaft.edu.ua В. Г. Лугин nauka@onaft.edu.ua <p>В статье проводится оценка структуры эндосперма, алейронового слоя и оболочек зерна твердой пшеницы белорусской селекции. Анализируется взаимосвязь микроструктуры зерна твердой пшеницы с химическим составом (содержание белка, клетчатки, жира) и основными технологическими показателями (стекловидность, зольность), сравнивается с микроструктурой мягкой пшеницы c высокой стек ловидностью.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40527 ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ НАСІННЯ ЛЬОНУ 2015-04-14T21:59:03+03:00 Н. М. Слободянюк nauka@onaft.edu.ua Ю. Г. Сухенко nauka@onaft.edu.ua І. А. Веретинська nauka@onaft.edu.ua <p>У статті вивчено харчову та біологічну цінність насіння льону, вирощеного в Центральному регіоні України. Як свідчать результати експериментальних досліджень, піддослідне насіння льону характеризується підвищеним вмістом білків та жиру, сумарна кількість яких становить у межах 66-68 % від загальної маси.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40528 ЕФЕКТИВНА МОДИФІКАЦІЯ ФУНГІЦИДНОГО ПРЕПАРАТУ З МІКРОЕЛЕМЕНТАМИ, ОТРИМАНИМИ ЗА НАНОТЕХНОЛОГІЯМИ 2015-04-14T21:59:03+03:00 О. С. Гавриленко nauka@onaft.edu.ua О. А. Хоміцька nauka@onaft.edu.ua А. Г. Пащенко nauka@onaft.edu.ua О. В. Загорулько nauka@onaft.edu.ua Т. В. Нестерчук nauka@onaft.edu.ua <p>Вивчено вплив композиційних препаратів зі складовими мікроелементного походження на культури грибів, виділені з зерна ярої пшениці (Triticum L) в період зберігання. Встановлено ефективність фунгіцидної дії препаратів з нанокомпонентами.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40529 ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ ОБОГАЩЕНИЯ МИНЕРАЛЬНЫХ УДОБРЕНИЙ МИКРОЭЛЕМЕНТАМИ 2015-04-14T21:59:03+03:00 Ю. Я. Любимая nauka@onaft.edu.ua <p>Рост производства и потребления минеральных удобрений оказывает пагубное влияние на окружающую среду. Повышение урожайности за счет внесения дополнительного количества минеральных удобрений ведет к постепенному уменьшению микроэлементов в почве. Сельскохозяйственная продукция имеет обедненный микроэлементный состав, и как следствие снижает качество продукции животноводства. Обогащение минеральных удобрений микроэлементами позволит обеспечить растения необходимыми микро и макроэлементами, тем самым повышая качество сельскохозяйственной продук-<br />ции. Микроэлементы, внесенные в виде хелатов, являются профилактическим средством для предотвращения заболеваний и физиологических стрессов растений.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40530 ОСОБЛИВОСТІ КОМПОНУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ДО ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ НА КОМБІКОРМОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ 2015-04-14T21:59:03+03:00 В. Є. Браженко nauka@onaft.edu.ua О. О. Фесенко nauka@onaft.edu.ua <p>Наведено проектні розробки компонування обладнання на комбікормових підприємствах. Особливості інноваційного підходу до компонування обладнання при реконструкції, технічному переоснащенні діючих комбікормових підприємств із впровадженням новітніх технологій, сучасного обладнання відомих фахівців – виробників. При розв’язуванні проектних завдань передбачено вимоги безпеки до розміщення обладнання для інтенсифікації технологічних процесів виробництва комбікормів.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40531 ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОПУСКНОЇ ЗДАТНОСТІ ЗЕРНОСУШАРОК ПРИ РІЗНИХ СПОСОБАХ ТА РЕЖИМАХ СУШІННЯ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ 2015-04-14T21:59:03+03:00 Г. М. Станкевич nauka@onaft.edu.ua Т. В. Страхова nauka@onaft.edu.ua Л. Ф. Будюк nauka@onaft.edu.ua <p>Наведено аналіз та результати порівняльних досліджень різних способів сушіння зерна кукурудзи,зокрема, способу «сушіння – вдень, охолодження – вночі» та двохетапного. Показана їх сутність при застосуванні існуючих та сучасних сушарок, а також можливість підвищення продуктивності ліній сушіння та якості просушеного зерна кукурудзи.</p> 2015-04-05T00:00:00+03:00 Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ