https://journals.uran.ua/swonaft/issue/feedНаукові праці ОНАХТ2015-04-14T21:59:03+03:00Наукаnauka@onaft.edu.uaOpen Journal Systems<p class="margin"><strong>Збірник «Наукові праці»</strong> – науково-теоретичний журнал, в якому публікуються результати нових наукових досліджень, які мають теоретичний, експериментальний та практичний характер, проблемні статті, повідомлення про досягнення наукових напрямків і шкіл академії.</p><p class="margin">Виходить з 1937 року. За 110 років на його сторінках були опубліковані наукові роботи видатних представників вітчизняної науки.</p><p class="margin"><strong>Збірник адресовано</strong> науковим співробітникам, інженерам, керівникам науково-дослідних організацій та промислових підприємств, докторантам, аспірантам, пошукачам, викладачам і студентам старших курсів технічних ВНЗ.</p><p class="margin"><strong>Збірник зареєстровано</strong> Міністерством Юстиції України: Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації серія КВ №12577-1461ПР від 16 травня 2007 р.</p><p class="margin">Редакція журналу запрошує викладачів вищих навчальних закладів, наукових співробітників, аспірантів, докторантів, які займаються проблемами зернопереробної та харчової промисловості присилати свої статті для публікації в науковому журналі «Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій»</p>https://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40503ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ШЕЛУШЕНИЯ ЗЕРНА НА ЭТАП КРУПООБРАЗОВАНИЯ ПРИ СОРТОВОМ ПОМОЛЕ ПШЕНИЦЫ2015-04-14T21:59:02+03:00Д. А. Жигуновnauka@onaft.edu.uaМ. А. Ковалевnauka@onaft.edu.ua<p>Изучена возможность применения шелушения зерна на этапе его подготовки к помолу и приведены данные влияния предварительного шелушения зерна на эффективность этапа крупообразования. Уста-новлено, что шелушение зерна позволяет увеличить выход крупных фракций промежуточных продуктов<br />без ухудшения их качества.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40504ОСОБЕННОСТИ ПЕРЕРАБОТКИ НУТА ШЕЛУШЕННОГО КОЛОТОГО В КРУПЫ ДРОБЛЕННЫЕ НОМЕРНЫЕ И МУКУ2015-04-14T21:59:02+03:00Е. И. Шутенкоnauka@onaft.edu.uaА. А. Донецnauka@onaft.edu.uaР. С. Давидовnauka@onaft.edu.uaТ. З. Москвинаnauka@onaft.edu.ua<p>В статье рассмотрены результаты исследований по разработке основ технологий переработки нута шелушенного колотого в крупы дробленные номерные и муку.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40505КОМПЛЕКСНОЕ ВЛИЯНИЕ РЕЖИМОВ И СТРУКТУРЫ ЭТАПА КРУПООБРАЗОВАНИЯ НА ЕГО ЭФФЕКТИВНОСТЬ2015-04-14T21:59:02+03:00Е. И. Шутенкоnauka@onaft.edu.uaР. С. Давыдовnauka@onaft.edu.ua<p>Одним из возможных вариантов уменьшения технологического оборудования, является использова-ние варианта построения этапа крупообразования с двухстадийным измельчением на первых системах данного этапа. В зарубежной литературе приводятся возможные варианты такого построения, одна-<br />ко рекомендации относительно режимов не приводятся. В нашей статье приводится анализ влияния некоторых режимов этапа крупообразования при использовании классической структуры и структуры с двухстадийным измельчением</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40506ВИЗНАЧЕННЯ ВІДНОСНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ПІД ЧАС ПРОРОЩУВАННЯ2015-04-14T21:59:02+03:00I. М. Фомінаnauka@onaft.edu.uaО. О. Ізмайловаnauka@onaft.edu.uaД. С. Щуцькаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті запропоновано метод визначення структурно-механічних властивостей зерна пшениці під час пророщування за рахунок дослідження відносної деформації зерна при стисканні та постійному Одеська національна академія харчових технологій навантаженні. Обґрунтовано доцільність використання відносної деформації в якості характеристики структурно-механічних властивостей зерна під час пророщування. Показано вплив терміну пророщу-<br />вання на структурно-механічні властивості зерна.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40507ВПЛИВ ВОЛОГОСТІ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ТА ТРИВАЛОСТІ ВІДВОЛОЖУВАННЯ НА ВИХІД ЯДРА2015-04-14T21:59:02+03:00Є. А. Дмитрукnauka@onaft.edu.uaВ. В. Любичnauka@onaft.edu.uaВ. В. Новіковnauka@onaft.edu.uaІ. О. Полянецькаnauka@onaft.edu.ua<p>Досліджено зміну виходу ядра за лущіння зерна тритикале впродовж 20 – 160 с вологістю 12 – 15 % і тривалістю відволожування 30 – 120 хв. У результаті проведених досліджень встановлено, що вихід ядра змінюється залежно від вологості зерна та тривалості його лущіння. Найменший вихід ядра був за<br />Термін пророщування, діб v,10-6 м2/с Одеська національна академія харчових технологій Наукові праці, 20 випуск 46, том 1<br />лущіння зерна тритикале вологістю 12 % впродовж 160 с, а найбільший – за вологості 15 % із відволо-жуванням 90 хв і тривалістю лущіння 20 с. Доведено, що зерно тритикале необхідно лущити за волого-сті 13 – 14 % без застосування воднотеплової обробки, що сприяє зменшенню енергозатрат, вартості основних фондів і збільшує ефективність виробництва порівняно із стандартною технологією.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40508ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ ОЗИМОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЙОГО РОЗМІРІВ2015-04-14T21:59:02+03:00В. В. Любичnauka@onaft.edu.uaПолянецька І. О. Полянецькаnauka@onaft.edu.uaВ. В. Новіковnauka@onaft.edu.ua<p>Зерно тритикале в повній мірі може задовольнити сучасну потребу розширення асортименту готової продукції, вимоги до екологічної безпеки, зниження собівартості та витрат на виробництво. Але попри зро-<br />стання попиту на нову сировину, її потенціал залишається нерозкритим. Одним із способів раціонального використання зерна є вивчення його фракційного складу. Щільність укладання зернової маси тритикале озимого та забезпечення її повітрям істотно не залежить від геометричних розмірів зернівки. Проте<br />площа зовнішньої поверхні зернівки тритикале озимого істотно залежить від її розмірів. Виведені рівняння регресії дають можливість використовувати результати для визначення площі зовнішньої поверхні зернівки тритикале озимого.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40510ЗМІНИ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИ ЗБЕРІГАННІ ЗЕРНА ПРОСА ПІСЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ ЙОГО ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ2015-04-14T21:59:02+03:00Л. К. Овсянниковаnauka@onaft.edu.uaГ. Й. Євдокимоваnauka@onaft.edu.uaВ. В. Калаяноваnauka@onaft.edu.uaЛ. В. Труфкатіnauka@onaft.edu.uaН. В. Гаєвськаnauka@onaft.edu.ua<p>У даній роботі проведено аналіз зміни мікробіологічного стану при зберіганні зерна проса після вдосконалення його післязбиральної обробки. Встановлено, що обробка зерна проса МХ-полем та сушіння конвективним методом є ефективним способом підвищення його санітарної якості та стійкості, оскі-<br />льки дозволяє значно знизити кількість мікроорганізмів до припустимої для тривалого зберігання зерна.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40511ИЗМЕНЕНИЕ МИКРОСТРУКТУРЫ СЕМЯН НУТА ПРИ РАЗЛИЧНЫХ СПОСОБАХ ОБРАБОТКИ2015-04-14T21:59:02+03:00Л. Д. Дмитренкоnauka@onaft.edu.uaЛ. К. Овсянниковаnauka@onaft.edu.ua<p>Представлены результаты исследований влияния разных способов и режимов специальной обработки на изменение микроструктуры семян нута. Установлено, что изменение структуры зерна находится в тесной связи с характером распределения влаги в зерне, температурой обработки, а также,<br />определяется способом специальной обработки.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40513УПРАВЛІННЯ ВНУТРІШНІМ ОПОРОМ ДИФУЗІЇ ВОЛОГИ2015-04-14T21:59:02+03:00I. I. Гапонюкnauka@onaft.edu.uaО. I. Гапонюкnauka@onaft.edu.ua<p>Виділено ряд факторів впливу на енергію внутрішньої дифузії вологи капілярно-пористих колоїдних тіл, теоретично обґрунтовано та експериментально доведено можливість управління ними, отримано математичне описання управління окремими факторами впливу на енергію внутрішньої дифузії вологи<br />встановленими способами.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40515КІНЕТИКА НАГРІВАННЯ ВОЛОГОГО ШАРУ ЗЕРНА ГАЗАМИ ПІДВИЩЕНОГО ВОЛОГОВМІСТУ2015-04-14T21:59:02+03:00І. І. Гапонюкnauka@onaft.edu.uaО. І. Гапонюкnauka@onaft.edu.ua<p>Теоретично обґрунтовано режими та експериментально доведено можливість прискореного нагрівання малорухомого шару зерна робочими газами підвищеного вологовмісту, математично опрацьовано кінетику змін параметрів шару зерна та встановлено раціональні параметри течії робочих газів,<br />отримано математичне описання управління окремими факторами впливу на міжфазовий тепло масообмін за встановленими способами.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40516БІОЛОГІЧНА ОЦІНКА НОВИХ ВИДІВ КОРМОВИХ ДОБАВОК2015-04-14T21:59:02+03:00Б. В. Єгоровnauka@onaft.edu.uaТ. В. Бордунnauka@onaft.edu.uaА І. Шароваnauka@onaft.edu.ua<p>Розглянуто спосіб виробництва кормових добавок підвищеної біологічної цінності для сільськогосподарських тварин та птиці з використанням некондиційної рибної сировини і водоростей. Представлено результати вивчення основних показників якості та кормових переваг нових видів кормових добавок підвищеної біологічної цінності.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40517ПЕРСПЕКТИВЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ВЕГЕТАТИВНЫХ ЧАСТЕЙ СОИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВЕ КОМБИКОРМОВ2015-04-14T21:59:02+03:00А. П. Левицкийnauka@onaft.edu.uaА. П. Лапинскаяnauka@onaft.edu.uaИ. О. Селиванскаяnauka@onaft.edu.uaИ. В. Ходаковnauka@onaft.edu.ua<p>статье обоснована целесообразность использования вегетативных частей сои при производстве комбикормовой продукции, перспективные способы подготовки соевой соломы, определена питательная и биологическая ценность, определена эффективность использования соевой соломы различной крупности исследованиями in vivo.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40518ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВИНОГРАДУ У ФУНКЦІОНАЛЬНІЙ ГОДІВЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН ТА ПТИЦІ2015-04-14T21:59:02+03:00А. П. Левицкийnauka@onaft.edu.uaА. П. Лапінськаnauka@onaft.edu.uaІ. О. Селіванськаnauka@onaft.edu.uaИ. В. Ходаковnauka@onaft.edu.ua<p>У статті обґрунтовано доцільність використання борошна із виноградних вичавків при виробництві комбікормової продукції. Визначено біологічну цінність борошна та виявлено перспективні напрямки його використання. Дослідженнями in vivo встановлено антидсибіотичні властивості продукту.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40519УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ РЕЦЕПТУРЫ КОМБИКОРМОВ ДЛЯ КУР-НЕСУШЕК С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ОТХОДОВ КОНСЕРВНОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ2015-04-14T21:59:02+03:00Б. В. Егоровnauka@onaft.edu.uaИ. С. Малакиnauka@onaft.edu.ua<p>В статье приведена поэтапная схема производства томатной кормовой добавки с использованием томатных выжимок и исследованы ее показатели качества. Также разработаны рецепты комбикормов для кур-несушек с вводом томатной кормовой добавки и проведена биологическая оценка на лабораторных животных.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40520ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ КОМБИКОРМА В СОВРЕМЕННОМ ПТИЦЕВОДСТВЕ2015-04-14T21:59:02+03:00Б. В. Егоровnauka@onaft.edu.uaЮ. Я. Кузьменкоnauka@onaft.edu.ua<p>В статье рассмотрены проблемы полноценного кормления птицы современных пород и кроссов,обоснованы новые подходы в кормлении сельскохозяйственной птицы.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40521ОЦЕНКА КАЧЕСТВА СЫРЬЯ ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА КОМБИКОРМОВ2015-04-14T21:59:02+03:00Е. Е. Воецкаяnauka@onaft.edu.uaГ. И. Евдокимоваnauka@onaft.edu.uaА. В. Макаринскаяnauka@onaft.edu.uaН. П. Зверьковаnauka@onaft.edu.ua<p>В материалах статьи приведены исследования качественного и количественного состава микрофлоры различных видов сырья и влияние режимов и сроков хранения на его качество.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40522ОЦІНКА ПРОДУКТИВНОЇ ДІЇ КОМБІКОРМОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ІЗ ВКЛЮЧЕННЯМ ВОЛОГИХ КОРМОВИХ ТРАВ У ГОДІВЛІ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ2015-04-14T21:59:02+03:00Н. В. Хоренжийnauka@onaft.edu.ua<p>У статті проаналізовано сучасний стан скотарства в Україні. Наведено рецепти та обґрунтовано принципову схему виробництва екструдованих комбікормів-концентратів для молодняку великої рогатої худоби, досліджено зміну їх якісних показників при зберіганні та встановлено високу зоотехнічну ефективність.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40523ОСОБЕННОСТИ КОРМЛЕНИЯ ЛОШАДЕЙ2015-04-14T21:59:02+03:00Б. В. Егоровnauka@onaft.edu.uaА. Г. Цюндыкnauka@onaft.edu.ua<p>В данной статье рассмотрено особенности составления рационов и кормления рабочих, спортивных и мясных пород лошадей.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40524ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РІПАКОВОГО ЖМИХУ В КОМБІКОРМОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ2015-04-14T21:59:02+03:00В. О. Лакізаnauka@onaft.edu.uaВ. Ю. Соколовnauka@onaft.edu.uaК. А. Самофалnauka@onaft.edu.uaВ. О. Єрмаковаnauka@onaft.edu.uaЮ. О. Чурсіновnauka@onaft.edu.ua<p>Розглянуто особливості комбікормового ринку АПК України та можливість повної або часткової заміни соєвого жмиху і шроту на ріпаковий в рецептах комбікормів для тварин. Розроблено рецепти комбікормів для годівлі яєчних курей і беконної відгодівлі свиней, поживна цінність яких не поступаєть-<br />ся серійним рецептам. Встановлено, що введення ріпакового жмиху і шроту забезпечує необхідний рівень якості комбікормів.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40525ОТРИМАННЯ ОЛІГОМЕРІВ ІЗ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ З АНТИОКСИДАНТНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ2015-04-14T21:59:03+03:00О. І. Даниловаnauka@onaft.edu.uaС. П. Рештаnauka@onaft.edu.ua<p>Намічені напрями отримання олігомерів із рослинної сировини за допомогою гідролаз S. cerevisae, що мають антиоксидантні властивості. Ферментні комплекси S. cerevisae здатні до розрихлення оболонок зернової сировини, а невисока температура обробки дозволяє зберегти всі її біологічно активні компоненти.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40526ОСОБЕННОСТИ МИКРОСТРУКТУРЫ ЗЕРНА ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ, ВЫРАЩЕННОЙ В УСЛОВИЯХ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ2015-04-14T21:59:03+03:00Ж. В. Кошакnauka@onaft.edu.uaЕ. М. Мининаnauka@onaft.edu.uaА. Э. Кошакnauka@onaft.edu.uaН. А. Дуктоваnauka@onaft.edu.uaВ. Г. Лугинnauka@onaft.edu.ua<p>В статье проводится оценка структуры эндосперма, алейронового слоя и оболочек зерна твердой пшеницы белорусской селекции. Анализируется взаимосвязь микроструктуры зерна твердой пшеницы с химическим составом (содержание белка, клетчатки, жира) и основными технологическими показателями (стекловидность, зольность), сравнивается с микроструктурой мягкой пшеницы c высокой стек ловидностью.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40527ХАРЧОВА ТА БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ НАСІННЯ ЛЬОНУ2015-04-14T21:59:03+03:00Н. М. Слободянюкnauka@onaft.edu.uaЮ. Г. Сухенкоnauka@onaft.edu.uaІ. А. Веретинськаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті вивчено харчову та біологічну цінність насіння льону, вирощеного в Центральному регіоні України. Як свідчать результати експериментальних досліджень, піддослідне насіння льону характеризується підвищеним вмістом білків та жиру, сумарна кількість яких становить у межах 66-68 % від загальної маси.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40528ЕФЕКТИВНА МОДИФІКАЦІЯ ФУНГІЦИДНОГО ПРЕПАРАТУ З МІКРОЕЛЕМЕНТАМИ, ОТРИМАНИМИ ЗА НАНОТЕХНОЛОГІЯМИ2015-04-14T21:59:03+03:00О. С. Гавриленкоnauka@onaft.edu.uaО. А. Хоміцькаnauka@onaft.edu.uaА. Г. Пащенкоnauka@onaft.edu.uaО. В. Загорулькоnauka@onaft.edu.uaТ. В. Нестерчукnauka@onaft.edu.ua<p>Вивчено вплив композиційних препаратів зі складовими мікроелементного походження на культури грибів, виділені з зерна ярої пшениці (Triticum L) в період зберігання. Встановлено ефективність фунгіцидної дії препаратів з нанокомпонентами.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40529ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ ОБОГАЩЕНИЯ МИНЕРАЛЬНЫХ УДОБРЕНИЙ МИКРОЭЛЕМЕНТАМИ2015-04-14T21:59:03+03:00Ю. Я. Любимаяnauka@onaft.edu.ua<p>Рост производства и потребления минеральных удобрений оказывает пагубное влияние на окружающую среду. Повышение урожайности за счет внесения дополнительного количества минеральных удобрений ведет к постепенному уменьшению микроэлементов в почве. Сельскохозяйственная продукция имеет обедненный микроэлементный состав, и как следствие снижает качество продукции животноводства. Обогащение минеральных удобрений микроэлементами позволит обеспечить растения необходимыми микро и макроэлементами, тем самым повышая качество сельскохозяйственной продук-<br />ции. Микроэлементы, внесенные в виде хелатов, являются профилактическим средством для предотвращения заболеваний и физиологических стрессов растений.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40530ОСОБЛИВОСТІ КОМПОНУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ДО ЙОГО РОЗМІЩЕННЯ НА КОМБІКОРМОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ2015-04-14T21:59:03+03:00В. Є. Браженкоnauka@onaft.edu.uaО. О. Фесенкоnauka@onaft.edu.ua<p>Наведено проектні розробки компонування обладнання на комбікормових підприємствах. Особливості інноваційного підходу до компонування обладнання при реконструкції, технічному переоснащенні діючих комбікормових підприємств із впровадженням новітніх технологій, сучасного обладнання відомих фахівців – виробників. При розв’язуванні проектних завдань передбачено вимоги безпеки до розміщення обладнання для інтенсифікації технологічних процесів виробництва комбікормів.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40531ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОПУСКНОЇ ЗДАТНОСТІ ЗЕРНОСУШАРОК ПРИ РІЗНИХ СПОСОБАХ ТА РЕЖИМАХ СУШІННЯ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ2015-04-14T21:59:03+03:00Г. М. Станкевичnauka@onaft.edu.uaТ. В. Страховаnauka@onaft.edu.uaЛ. Ф. Будюкnauka@onaft.edu.ua<p>Наведено аналіз та результати порівняльних досліджень різних способів сушіння зерна кукурудзи,зокрема, способу «сушіння – вдень, охолодження – вночі» та двохетапного. Показана їх сутність при застосуванні існуючих та сучасних сушарок, а також можливість підвищення продуктивності ліній сушіння та якості просушеного зерна кукурудзи.</p>2015-04-05T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40671ОБОРУДОВАНИЕ ДЛЯ ПРЕССОВАНИЯ КОМБИКОРМОВ2015-04-14T21:59:01+03:00В. Н. Петровnauka@onaft.edu.ua<p>В статье рассмотрено развитие оборудования для прессования комбикормов. Наиболее подробно изложены конструктивные решения применительно к приводным механизмам данного вида оборудования.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40673УТИЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГІЇ ВОЛОГОГО ПОВІТРЯ В РЕКУПЕРАТИВНІЙ ЗЕРНОСУШАРЦІ2015-04-14T21:59:01+03:00І. І. Безбахnauka@onaft.edu.ua<p>Розглянуто апарати на базі термосифонів для сушіння дисперсних харчових матеріалів, способи утилізації енергії. Наведено результати експериментальних досліджень</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40676ПРОБЛЕМЫ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ АСПИРАЦИОННЫХ УСТАНОВОК И ПУТИ ИХ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ2015-04-14T21:59:01+03:00О. И. Гапонюкnauka@onaft.edu.uaА. А. Гончарукnauka@onaft.edu.uaА. П. Липинnauka@onaft.edu.ua<p>Изложены основные проблемы, возникающие при использовании аспирационных установок на зерноперерабатывающих предприятиях и возможные пути их решения с помощью современных подходов и методов, путем использования нового аспирационного оборудования и пылеотделителей.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40681СПОСОБИ ОТРИМАННЯ СУХИХ ПОРОШКІВ З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ2015-04-14T21:59:01+03:00Я. М. Бичковnauka@onaft.edu.uaТ. І. Дмитрюкnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розкрито актуальність використання процесу сушіння для отримання високоякісних продуктів довгого строку зберігання, а саме сухих рослинних порошків. З метою пошуку нових методів виробництва рослинних порошків проведено аналіз інформаційних джерел сучасних способів сушіння, а<br />також обладнання для відтворення цього процесу. Враховуючи всі переваги та недоліки існуючих видів обладнання, запропоновано для отримання сухих рослинних порошків розробити НВЧ-вакуумну розпилювальну сушарку.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40683ПОИСК ОПТИМАЛЬНЫХ РЕШЕНИЙ ЗАДАЧ ПРОЕКТИРОВАНИЯ ТЕХНИЧЕСКИХ СИСТЕМ2015-04-14T21:59:01+03:00Р. В. Амбарцумянцnauka@onaft.edu.ua<p>Введено понятие п-дольные графы и доказана теорема о числе простых циклов, позволяющая вести направленный поиск оптимального решения задач проектирования технических систем, независимо от их назначения.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40685КРИТЕРИИ РАБОТОСПОСОБНОСТИ РЫЧАЖНОГО ПРЕОБРАЗОВАТЕЛЯ УСИЛИЙ ЦЕНТРОБЕЖНЫХ ФРИКЦИОННЫХ МУФТ2015-04-14T21:59:01+03:00Р. В. Амбарцумянцnauka@onaft.edu.uaИ. И. Делиnauka@onaft.edu.ua<p>Установлено, что критерием работоспособности является предельное значение угла между рычагами преобразующего механизма, а также получено выражение для его определения</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40686РАСЧЕТ АВТОМАТИЧЕСКОГО КЛИНОРЕМЕННОГО ВАРИАТОРА ПРИВОДА ТЕСТОМЕСИЛЬНОЙ МАШИНЫ2015-04-14T21:59:01+03:00Г. А. Аванесьянцnauka@onaft.edu.ua<p>В статье приведена методика расчета автоматического клиноременного вариатора привода тестомесильной машины периодического действия из условия тяговой способности. Дан расчет пружины прижимного устройства ведомого шкива и регулятора по моменту, установленного на ведомом шкиве.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40688МОДЕЛИРОВАНИЕ УПРАВЛЕНИЯ СУШКОЙ ЗЕРНА В ШАХТНОЙ ЗЕРНОСУШИЛКЕ2015-04-14T21:59:01+03:00В. В. Ткачевnauka@onaft.edu.uaК. В. Соснинnauka@onaft.edu.ua<p>В статье выполнено моделирование управления сушкой зерна в шахтной зерносушилке при помощи процедуры нечеткого вывода Е. Мамдани. Знания оператора представлены в виде набора правил. Модель управления учитывает параметры качества зерна, в том числе не измеряемые техническими сред-<br />ствами: цвет зерна, запах зерна, качество оболочки зерна.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40689ПРОГРАММА ОЦЕНКИ ВЗРЫВООПАСНОСТИ СИЛОСА2015-04-14T21:59:02+03:00В. Э. Волковnauka@onaft.edu.ua<p>Создана программа оценки взрывоопасности силоса. Произведенные расчеты демонстрируют, что железобетонные силосы более взрывобезопасны в сравнении с металлическими.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40691О КОРРЕЛЯЦИИ СВОЙСТВ И СТЕПЕНИ УПОРЯДОЧЕННОСТИ СТРУКТУРЫ КОМПОЗИТОВ2015-04-14T21:59:02+03:00А. Н. Герегаnauka@onaft.edu.ua<p>Предложена компьютеризованная методика расчета относительной степени упорядоченности структуры композиционных материалов. Показано наличие корреляции между упорядоченностью<br />структуры и уровнем свойств материала. Обсуждается возможность уточнения терминологии, использующейся при описании структуры.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40692ТЕХНОЛОГИИ РАЗРАБОТКИ WEB-ПРИЛОЖЕНИЙ2015-04-14T21:59:02+03:00Ю. Г. Лободаnauka@onaft.edu.uaО. Ю. Орловаnauka@onaft.edu.ua<p>Рассматриваются современные методы проектирования и разработки web-приложений. Поясняются понятия и основные стандарты сети Интернет, логика работы web-приложений, основные подходы и технологии их разработки. В качестве примера подхода к разработке web-приложений рассматривается технология Common Gateway Interface, а также подходы на основе объектных сред и архитектурного шаблона MVC</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40694ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ТА ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ2015-04-14T21:59:02+03:00Ю. Г. Лободаnauka@onaft.edu.uaО. Ю. Орловаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуто питання використання інформаційних технологій які допомагають людині у моніторингу довкілля. Представлено загальну характеристику та дано визначення географічних інформаційних систем, розглянуто загальну характеристику їхніх компонентів і визначальні функції.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40703РАЗРАБОТКА МЕТОДА ПАРАМЕТРИЧЕСКОЙ ИДЕНТИФИКАЦИИ ХАРАКТЕРИСТИК РЕГУЛИРУЕМЫХ ПЕРЕМЕННЫХ САР КАК СЛУЧАЙНЫХ ПРОЦЕССОВ2015-04-14T21:59:02+03:00В. А. Хобинnauka@onaft.edu.uaС. И. Лагернаяnauka@onaft.edu.ua<p>В статье представлен метод оценивания параметров случайных процессов, который не требует применения процедуры параметрической оптимизации, что упрощает его использование в реальном времени. Рассмотрено получение аналитических зависимостей для оценивания параметров случайных<br />процессов, со свойствами характерными для изменения регулируемых переменных САР.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40591ВЛИЯНИЕ НЕХЛЕБОПЕКАРНЫХ ВИДОВ МУКИ НА ИЗМЕНЕНИЕ КАЧЕСТВА БИСКВИТНЫХ ПОЛУФАБРИКАТОВ ПРИ ХРАНЕНИИ2015-04-14T21:59:01+03:00Е. Г. Иоргачеваnauka@onaft.edu.uaО. В. Макароваnauka@onaft.edu.uaЕ. Н. Котузакиnauka@onaft.edu.ua<p>В данной статье приведены результаты исследований влияния нехлебопекарных видов муки на динамику изменений качественных характеристик выпеченных бисквитов при хранении − крошливость,гидрофильность, структуру мякиша. Показано, что внесение в рецептуру бисквитов данных видов муки способствует более длительному сохранению первоначальных свойств выпеченных полуфабрикатов.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40593ВЛИЯНИЕ ПРЕБИОТИЧЕСКОЙ ДОБАВКИ НА КАЧЕСТВО ПОЛУФАБРИКАТОВ САХАРНОГО ПЕЧЕНЬЯ2015-04-14T21:59:01+03:00А. В. Коркачnauka@onaft.edu.uaИ. А. Боровикnauka@onaft.edu.uaЮ. Р. Кушнирnauka@onaft.edu.ua<p>В работе показана возможность применения добавок, полученных из топинамбура, обладающих пребиотическими свойствами, в технологии сахарного печенья и влияние данных добавок на качество<br />полуфабрикатов</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40599ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПЕКТИНОВМІСНОЇ ДИКОРОСЛОЇ СИРОВИНИ У ХЛІБОПЕЧЕННІ2015-04-14T21:59:01+03:00Т. Є. Лебеденкоnauka@onaft.edu.uaН. Ю. Соколоваnauka@onaft.edu.uaВ. О. Кожевніковаnauka@onaft.edu.uaГ. М. Гардаушенкоnauka@onaft.edu.ua<p>У даній статті наведено результати досліджень зі впливу екстрактів з пектинвмісної сировини(глоду та шипшини) на якість хлібобулочних виробів. Детально розглянуто їхній вплив на білково-протеїназний комплекс пшеничного борошна та реологічні властивості тіста. Показано, що екстракти здатні суттєво покращувати хлібопекарські властивості пшеничного борошна зі слабкою клейковиною.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40602ТЕХНОЛОГИЯ ОТЛОЖЕННОГО ВЫПЕКАНИЯ В ПРОИЗВОДСТВЕ БЕЛКОВО-ПШЕНИЧНОГО ХЛЕБА2015-04-14T21:59:01+03:00И. В. Солоницкаяnauka@onaft.edu.uaГ. Ф. Пшенишнюкnauka@onaft.edu.uaТ. В. Быткаnauka@onaft.edu.ua<p>Хлебопекарная отрасль Украины – это сегмент пищевой промышленности страны, который достаточно стабильно развивается. В течение последних лет в Украине ежегодно производится около 2,5 млн. тонн хлеба и хлебобулочных изделий. Основной тенденцией рынка хлебопекарных изделий за последнее время является смещение интереса покупателей от неупакованной продукции к упакованной, желание потребителей покупать высококачественные продукты, а также все больший интерес к новинкам,которые позиционируются, как полезные для здоровья и новые для рынка Украины, и выпечка, созданная по технологии отложенного выпекания.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40608ПИЩЕВАЯ ЦЕННОСТЬ ХЛЕБНЫХ ИЗДЕЛИЙ НА ОСНОВЕ ЗЕРНОВЫХ СМЕСЕЙ2015-04-14T21:59:01+03:00О. В, Макароваnauka@onaft.edu.uaГ. Ф. Пшенишнюкnauka@onaft.edu.uaА. С. Ивановаnauka@onaft.edu.ua<p>В данной статье показана целесообразность использования зерновых смесей для расширения ассортимента хлебных изделий повышенной пищевой ценности. Представлен разработанный ассортимент зернового хлеба и галет на их основе, проведен анализ химического состава хлебных изделий из диспер-<br />гированной зерновой массы с использованием побочных продуктов производства зерновых хлопьев – муки из крошки пшеничных и овсяных хлопьев, измельченных семян кунжута.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40611ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕБІГУ ПРОЦЕСІВ ДОЗРІВАННЯ ПШЕНИЧНОГО ТІСТА З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ ВІВСА ТА КУКУРУДЗИ2015-04-14T21:59:01+03:00С. Г. Олійникnauka@onaft.edu.uaГ. В. Степаньковаnauka@onaft.edu.uaО. І. Кравченкоnauka@onaft.edu.ua<p>У статті представлені результати дослідження перебігу процесів дозрівання пшеничного тіста з додаванням продуктів переробки зародків вівса та кукурудзи. Доведено інтенсифікацію спиртового та молочнокислого бродіння, зниження рН у дослідних зразках тіста за рахунок активізації життєдіяльності дріжджів та молочнокислих бактерій.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40614ПАЛЬМІТИН СОНЯШНИКОВИЙ – ЖИРОВА СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ2015-04-14T21:59:01+03:00К. В. Куницяnauka@onaft.edu.uaО. А. Литвиненкоnauka@onaft.edu.uaФ. Ф. Гладкийnauka@onaft.edu.ua<p>Стаття присвячена застосуванню пальмітину соняшникового як жирової сировини для виробництва хлібобулочної продукції. Встановлено, що булочні вироби, які містять соняшниковий пальмітин, відповідають вимогам державних стандартів та за показниками якості не поступаються булочним виробам із традиційної жирової сировини, крім того, спостерігається підвищення харчової цінності проду-<br />кту.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40615ВЛИЯНИЕ ПИЩЕВОГО ПОРОШКА ИЗ ПЛОДОВ КРАСНОЙ РЯБИНЫ НА КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО КЛЕЙКОВИНЫ В ХЛЕБОПЕКАРНОЙ И МАКАРОННОЙ МУКЕ2015-04-14T21:59:01+03:00А. В. Покрашинскаяnauka@onaft.edu.uaЖ. В. Кошакnauka@onaft.edu.ua<p>В работе исследуется влияние различных дозировок пищевого порошка из красной рябины на количество и качество клейковины из хлебопекарной муки и макаронной муки из твердой пшеницы белорусской<br />селекции. По результатам исследований, можно рекомендовать использование пищевого порошка красной рябины в количестве до 4,5 % от массы муки как хлебопекарной, так и макаронной. При незначительном уменьшении количества клейковины, качество ее значительно улучшается.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40618БОРОШНО З ПРОРОЩЕНОГО ЗЕРНА ВІВСА ЯК ОСНОВА ДЛЯ БОРОШЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ2015-04-14T21:59:01+03:00А. В. Антоненкоnauka@onaft.edu.ua<p>Розглянуто можливість використання розчину морської харчової солі як середовища для пророщування зерна вівса. Встановлено, що раціональною концентрацією солі у розчині є 2 %. Проаналізовано хімічний склад борошна з зерна вівса, пророщеного у 2 % розчині морської харчової солі. Доведено, що новий продукт має збагачений хімічний склад порівняно з нативним зерном</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40620ВОЛОГОУТРИМУВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ БОРОШНЯНОГО ТІСТА З ДОДАВАННЯМ ФЕРМЕНТУ ТРАНСГЛЮТАМІНАЗА2015-04-14T21:59:01+03:00О. М. Шанінаnauka@onaft.edu.uaН. Л. Лобачоваnauka@onaft.edu.uaВ. О. Звєрєвnauka@onaft.edu.ua<p>Додавання ферменту трансглютаміназа в тісто на основі безглютенового борошна (зокрема, з кукурудзяного борошна або кукурудзяно-рисової суміші) посилює вологоутримувальну здатність тіста. Це дозволяє прогнозувати зниження кількісних втрат під час випікання безглютенового хліба. У пшеничному тісті з трансглютаміназою швидкість видалення вологи зростає, що матиме позитивний ефект під час сушіння макаронних виробів.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40621ИССЛЕДОВАНИЕ ВЛИЯНИЯ ПЛАЗМОХИМИЧЕСКИ АКТИВИРОВАННОЙ ВОДЫ НА ФУНКЦИОНАЛЬНО- ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА МУКИ РАЗНЫХ ВИДОВ2015-04-14T21:59:01+03:00С. Ю. Мыколенкоnauka@onaft.edu.ua<p>В работе рассмотрены современные аспекты производства хлебопекарной продукции при использовании пшеничной, ржаной, гречневой и овсяной муки с применением дополнительно обработанной контактной неравновесной плазмой воды. Показаны особенности воздействия плазмохимически активи-<br />рованной воды на углеводно-амилазный комплекс муки разных видов. Исследовано влияние подготовленной воды на качество хлебобулочных изделий.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40622ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ВИДІВ СИРОВИНИ2015-04-14T21:59:01+03:00А. М. Грищенкоnauka@onaft.edu.uaВ. І. Дроботnauka@onaft.edu.ua<p>У статті наведено результати дослідження технологічних властивостей крохмалів і безглютенових видів борошна, які використовують у технології безглютенових хлібобулочних виробів. Встановлено,<br />що досліджувані види сировини відрізняються за величиною водопоглинальної здатності, вмістом власних цукрів та газоутворювальною здатністю, що у значній мірі впливатиме на перебіг біохімічних процесів у безглютеновому тісті та на показники якості готових виробів.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40623ВИКОРИСТАННЯ ПОРОШКІВ КАЛИНИ, ГОРОБИНИ ТА ОБЛІПИХИ В ТЕХНОЛОГІЇ БІСКВІТНОГО НАПІВФАБРИКАТУ2015-04-14T21:59:01+03:00Ю. Я. Мирошникnauka@onaft.edu.uaІ. М, Медвідьnauka@onaft.edu.uaО. Б. Шидловськаnauka@onaft.edu.uaВ. Ф. Доценкоnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуто доцільність використання порошків калини, горобини та обліпихи як біологічно активної добавки в технології бісквітного напівфабрикату для підвищення харчової цінності продукції. Встановлено вплив плодових порошків на фізико-хімічні (вологість, пористість, кислотність, упікання, коефіцієнт підйому, стискуваність, крихкуватість та рівень замакання) і органолептичні показники.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40624ВИКОРИСТАННЯ ФІТОПОРОШКУ З КОРІННЯ ГОРЦЯ ЗМІЇНОГО У ТЕХНОЛОГІЯХ ПРЯНИЧНИХ ВИРОБІВ2015-04-14T21:59:01+03:00Н. Ю. Ярошенкоnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглядається можливість використання та розроблення технології виробів підвищеної харчової цінності фітопорошку з коріння горця зміїного, як джерела функціональних інгредієнтів у ре цептурах пряничного тіста.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40626ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ВІТАМІНУ С У БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ ХАРЧОВИХ СИСТЕМАХ2015-04-14T21:59:01+03:00В. В. Євлашnauka@onaft.edu.uaЗ. В. Железнякnauka@onaft.edu.uaО. В. Добровольськаnauka@onaft.edu.uaН. В. Мурликінаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуто особливості визначення вітаміну С (аскорбінової кислоти) у багатокомпонентних харчових системах. На модельних системах експериментально доведено, що на визначення вітаміну С впливають вміст структуроутворювачів (агару або желатини), присутність кислот (хлоридної або оксалатної), час вистоювання систем.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40629ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННИХ КРІОПАСТ У ТЕХНОЛОГІЇ ЖЕЛЕЙНИХ ВИРОБІВ2015-04-14T21:59:01+03:00М. В. Артамоноваnauka@onaft.edu.uaН. В. Шматченкоnauka@onaft.edu.ua<p>У статті наведено результати досліджень можливості використання плодово-овочевих кріопаст у технології мармеладу желейно-фруктового. Визначено раціональні концентрації та оптимальне поєднання кріопаст у рецептурі мармеладу. Досліджено органолептичні показники якості нових виробів, за<br />показником міцності доведено доцільність зменшення кількості пектину в рецептурі на 20 %.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40630ТЕХНОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ ВИРОБНИЦТВА ГАРБУЗОВОЇ ТЕРМОСТАБІЛЬНОЇ НАЧИНКИ2015-04-14T21:59:01+03:00У. С. Йовбакnauka@onaft.edu.uaВ. В. Петренкоnauka@onaft.edu.uaН. І. Бєлаnauka@onaft.edu.ua<p>Встановлено та оптимізовано вплив технологічних факторів на формування структури гарбузової термостабільної начинки на основі гарбузового гідролізованого пюре.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40631НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЕСЕРТНИХ ВИРОБІВ З АПІПРОДУКТАМИ2015-04-14T21:59:01+03:00М. М. Калакураnauka@onaft.edu.uaО. В. Щирськаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуті дані про хімічний склад квіткового пилку, вплив його на біологічну цінність нових кондитерських виробів. Розглянуто результати проведених досліджень органолептичних, фізико-<br />хімічних показників якості бісквітного та кремового напівфабрикатів для десертного виробу з введеним до їхньої рецептури квіткового пилку. Обґрунтоване співвідношення квіткового пилку та рецептурних<br />інгредієнтів.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40632ПРОБЛЕМЫ НЕДОСТАТКА МИКРОЭЛЕМЕНТОВ В ПИТАНИИ СОВРЕМЕННОГО ЧЕЛОВЕКА И ПЕРСПЕКТИВЫ ИХ ПРЕОДОЛЕНИЯ2015-04-14T21:59:01+03:00Н. Ф. Рогинскаяnauka@onaft.edu.uaЕ. С. Богданецnauka@onaft.edu.ua<p>Дефицит микронутриентов (минеральных веществ и витаминов) в питании населения является одной из основных современных проблем мирового уровня. Частой причиной многих заболеваний является<br />нехватка микроэлементов в организме. Для сохранения нормального уровня микроэлементов в организме нужно есть разнообразную, здоровую пищу. Учитывая сложную экономическую ситуацию, сложившу-<br />юся сегодня в Украине, значительной части населения финансово недоступны многие натуральные продукты с содержанием различных микроэлементов. Простым и недорогим способом пополнения рациона значительной части населения витаминами и минеральными веществами является обогащение муки, что является эффективным профилактическим методом улучшения качества питания всего населения, направленным на улучшение статуса населения по питательным микроэлементам.</p>2015-04-06T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40754ПУТИ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА НА ПРЕДПРИЯТИЯХ ПАО «ОДЕССКИЙ КАРАВАЙ»2015-04-14T21:59:02+03:00В. А. Чабаровnauka@onaft.edu.uaА. А. Максимчукnauka@onaft.edu.ua<p>В статье исследуются вопросы управления качеством хлебобулочных изделий, даны рекомендации по совершенствованию менеджмента качества на хлебозаводах.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40756ПРОБЛЕМИ ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ2015-04-14T21:59:02+03:00О. І. Мельничукnauka@onaft.edu.uaО. О. Долинськаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуто проблеми збутової діяльності сільськогосподарських підприємств та можливі шляхи їхнього вирішення.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40757МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТОВАРНОГО АСОРТИМЕНТУ ЗЕРНОВИХ ПЛАСТІВЦІВ2015-04-14T21:59:02+03:00М. Р. Мардарnauka@onaft.edu.uaА. В. Лазуткінаnauka@onaft.edu.uaА. Янівськаnauka@onaft.edu.uaМ. М. Голубєваnauka@onaft.edu.ua<p>У статті наведено результати розрахунку показників асортименту та маркетингових досліджень зернових пластівців, які реалізуються у торговельній мережі м. Одеси.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40759РОЗРОБКА ТА АПРОБАЦІЯ БАЛОВОЇ ШКАЛИ ДЛЯ ОЦІНКИ ЯКОСТІ КАШ ШВИДКОГО ПРИГОТУВАННЯ2015-04-14T21:59:02+03:00М. Р. Мардарnauka@onaft.edu.uaЮ. П. Байбакnauka@onaft.edu.ua<p>У статті наведено розроблену балову шкалу органолептичних показників якості каш швидкого приготування і результати органолептичної оцінки якості нових продуктів за допомогою профільного та балових методів.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40761ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ ЕКСТРУДОВАНИХ ЗЕРНОВИХ ПРОДУКТІВ З УРАХУВАННЯМ СПОЖИВЧИХ2015-04-14T21:59:02+03:00М. Р. Мардарnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглянуто питання використання евристичної експертизи при розробці зернових продуктів із поліпшеними споживними властивостями.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40762ОЦІНКА ЯКОСТІ ТА ФОРМУВАННЯ НОВИХ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КАРАМЕЛІ ЛЬОДЯНИКОВОЇ2015-04-14T21:59:02+03:00Н. М. Кухтінаnauka@onaft.edu.uaЮ. М. Колєсніченкоnauka@onaft.edu.ua<p>У роботі проведено експертизу карамелі льодяникової провідних вітчизняних та закордонних виробників на відповідність пакування, маркування, органолептичних та фізико-хімічних показників якості нормативній документації України. Встановлено найкращі зразки та розглянуто можливість формування нових споживчих властивостей карамелі завдяки застосуванню екстракту гібіскуса – антимікробної добавки, що активізує захисні властивості організму.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40765ОСОБЛИВОСТІ СЕРТИФІКАЦІЇ ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ В УКРАЇНІ2015-04-14T21:59:02+03:00Н. Р. Кордзаяnauka@onaft.edu.ua<p>У статті розглядається питання важливості визначення країни походження товару при його вивезенні з митної території України. Надано визначення та перелік форм сертифікатів походження, а також правила та особливостей їхнього оформлення.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40767ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ2015-04-14T21:59:02+03:00І. А. Петроваnauka@onaft.edu.uaЛ. В. Кричковськаnauka@onaft.edu.ua<p>У статті визначено особливості проведення експертних досліджень хліба та хлібобулочних виробів для виявлення джерел можливих порушень і попередження економічних злочинів, представлено аналіз<br />способів фальсифікації хліба та хлібобулочних виробів у технологічному процесі виробництва, шляхи виявлення та попередження подібних правопорушень, які дозволяють виробникам отримати додаткові прибутки, а споживачам приносять збитки та загрожують погіршенням здоров’я.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40769ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МЕТОДОЛОГІЇ АНАЛІЗУ НЕБЕЗПЕЧНИХ І ШКІДЛИВИХ ВИРОБНИЧИХ ФАКТОРІВ2015-04-14T21:59:02+03:00А. П. Бочковськийnauka@onaft.edu.ua<p>У статті подано інтерпретацію складників інтегрального критерію кількісної оцінки ризику виникнення небезпек, проаналізовано відомі методики визначення небезпечних і шкідливих виробничих факторів та атестації робочих місць за умовами праці. Запропоновано алгоритмічну схему критеріальної оцінки професійних ризиків та основні теоретичні аспекти методології аналізу небезпечних і шкідливих виробничих факторів.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40770АСОРТИМЕНТ ТА СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРАЛЬНИХ ПОРОШКІВ2015-04-14T21:59:02+03:00Т М. Череватаvitala_boris@mail.ru<p>У статті наведено результати товарознавчих досліджень асортименту пральних порошків у торговельній мережі м. Одеси. Розглянуто споживні властивості пральних порошків різних виробників, визначено показник споживчої цінності.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40771ІНФОРМАТИВНІСТЬ МАРКУВАННЯ ЯК КРИТЕРІЙ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ ЮВЕЛІРНОГО ВИРОБУ2015-04-14T21:59:02+03:00Е. І. Погонцеваnauka@onaft.edu.uaО. О. Зотоваnauka@onaft.edu.ua<p>Дослідження проблем оцінювання стали актуальними завдяки їх використанню в товарознавчих експертизах, інших видах оцінної діяльності щодо ювелірних виробів, і це обумовлено нагальними потребами сьогодення, які враховують особливості ринкових відносин та ризику щодо якості та вартості<br />товарів.</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТhttps://journals.uran.ua/swonaft/article/view/40772ИСПОЛЬЗОВАНИЕ КЕЙС-МЕТОДА В ИНЖЕНЕРНОЙ ГРАФИКЕ2015-04-14T21:59:02+03:00Л. Н. Сагачnauka@onaft.edu.uaТ. А. Донченкоnauka@onaft.edu.ua<p>Цель данной статьи – рассмотреть специфику одного из современных методов обучения, которым является кейс-метод, выявить его цели, принципы и проанализировать возможность использования этого метода в преподавании инженерной графики</p>2015-04-07T00:00:00+03:00Авторське право (c) 2021 Наукові праці ОНАХТ