Сутність інновацій і джерельної бази безперервного їх задіяння в процесі інновування. - Більська, Ольга Володимирівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
Надано оцінку ступеню наукового опрацювання проблеми реалізації на національних теренах моделі інноваційного розвитку. Виокремлено реалії соціально-економічної динаміки як результату впровадження інновацій і встановлено причини їх неприйнятних змін. Проведено історичний дискурс щодо введення в науковий і практичний обіг понять «новація», «нововведення» і «інновація». Узагальнено підходи вчених до визначення сутності термінів «новація», «нововведення» і «інновація» та обгрунтовано авторську їх концепцію. Новація тлумачиться як універсальна категорія, яка при впровадженні в якості нового конструкту набуває форми нововведення, а у разі удосконалення існуючого зразка трансформується в інновацію. Обгрунтовано сутність «інновації» як словотвірного поняття на основі терміну «новація» та префіксу «ін», який зводить її до змін «зсередини». Встановлено джерельну базу безперервного інновування, в якості якої виокремлено існуючі, але неадекватні сучасним вимогам зразки техніки, технології, організації виробництва, інститутів і інституцій і які ідентифіковано як традиції. Доведено, що задіяна в процес суспільного поступу традиція, реалізує потенціал упорядкування інноваційних процесів в соціальній системі, забезпечує повторюваність, передбачуваність і контрольованість і сприяє тим самим виведенню їх у площину суспільної доцільності. Запропоновано схему універсального механізму інновування розвитку в національній економіці. Введено в інноваційну практику термін «екзоновація», який пов’язується з дійсно чимось новим для національної економіки або з удосконаленням на основі зарубіжних зразків. Специфікою привнесення новацій в економіку визнано своєчасність виявлення невідповідності ціннісного наповнення регуляторного механізму інновування через певні симптоми і тенденції, які слугують достатньою підставою для їх вивчення і пошуку новаційного рішення.