Оцінка ефективності мотиваційного механізму інноваційної діяльності персоналу підприємств. - Гончар, Вікторія Василівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
Досліджено факторно-критеріальні характеристики, що впливають на ефективність мотиваційного механізму управління персоналом. Під мотиваційним механізмом ефективного управління персоналом слід розуміти саморегулюючу систему мотивів і стимулів, сформованих на основі індивідуальних потреб, реалізованих через колективний інтерес персоналу підприємства з урахуванням форм, принципів, методів та важелів управління. Використання запропонованого інструментарію у процесі здійснення соціально-трудових відносин сприяє отриманню оптимальних результатів діяльності підприємства. Проведений аналіз методичних і практичних розробок з питань оцінки ефективності здійснення інновацій дозволив удосконалити комплексну оцінку якості та результативності інноваційної діяльності персоналу, яка включає інтегральну, критеріальну та експертну оцінку. На відміну від існуючих, є дієвим інструментом оцінювання запроваджених методів мотивації інноваційних процесів; оцінювання результативності та своєчасності виконання робіт основними та допоміжними робітниками. Використання даного інструментарію сприяє мотивації робітників до високопродуктивної, якісної і своєчасної праці. Доведено, що на високопродуктивну інноваційну діяльність персоналу підприємств мають вплив інструменти зовнішнього впливу: критеріальна система активізації персоналу через стимулювання критеріїв виробничо-технологічного, фінансово-економічного, соціально-трудового, організаційно-корпоративного та економіко-екологічного характеру. Запропонований метод може бути використаний при порівняльній оцінці ефективності інноваційних процесів, а також для аналізу внутрішніх факторів, що впливають на ефективність застосовуваної системи мотивації.