Амортизація необоротних активів підприємства: суть та призначення. - Кафка, Софія Михайлівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
Проблема – на підставі аналізу економічної сутності амортизації необоротних активів висловлено незгоду з трактуванням амортизації як способу накопичення коштів на відтворення основних засобів. Мета – дослідити основні підходи науковців до трактування економічної сутності амортизації та розробити рекомендації до її уточнення сутності на сучасному етапі розвитку економіки. Вивчити фактичний стан обліку амортизації основних засобів та обґрунтувати її доцільність. Методи дослідження – теоретичні методи пізнання (абстрагування й узагальнення, аналізу і синтезу, індукції і дедукції та інші методи продукування понятійного знання) використовувалися для узагальнення теоретичних і методологічних засад обліку амортизації основних засобів. Для аналітичних досліджень застосовувалися методи табличного подання та порівняння інформації. Висновки та конкретні пропозиції автора – встановлено, що в ринкових умовах господарювання амортизація є систематичним поверненням в оборот підприємства раніше авансованих коштів на придбання (виготовлення, поліпшення, отримання як внесок до статутного капіталу) основних засобів і нематеріальних активів шляхом включення суми їх зносу до витрат.