Сучасні підходи до оцінки та прогнозування економічної безпеки на підприємствах машинобудування. - Лясковець, Олексій Володимирович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
В статті відображено результати дослідження сучасних методів прогнозування ефективності діяльності підприємств машинобудування, що дозволило оцінити рівень економічної безпеки даних підприємств. Запропоновано використання методу простого ковзного середнього з метою прогнозу основних показників діяльності виокремленої групи підприємств та для підвищення достовірності оцінки отриманих даних. В процесі проведеного аналізу оцінено рівень розвитку економічної безпеки та виокремлено заходи щодо налагодження діяльності підприємств машинобудування. Зроблено висновок, що за результатами проведеного прогнозу за методом середніх величин спостерігається наступна тенденція: ПАТ «Запорізький механічний завод» у 2018 р. характеризується погіршенням ефективності діяльності, процесу виробництва, оскільки більшість показників мають негативну тенденцію, тобто відбулося зниження рівня розвитку економічної безпеки; ПрАТ «Запоріжбудмаш» у 2018 р. підвищить рівень розвитку економічної безпеки, оскільки покращилися результати фінансової діяльності, намітиться тенденція стабільності розвитку. Отже, використання методів прогнозування є доцільним, що підтвердили результати дослідження та для ПАТ «Запорізький механічний завод» є необхідним використання сукупності заходів щодо підвищення рівня розвитку економічної безпеки та з метою уникнення дії загроз оточуючого середовища.