Дослідження економічних інструментів антикризового управління діяльністю підприємств машинобудування. - Череп, Алла Василівна; Корженевська, Вікторія Миколаївна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
У статті досліджено та узагальнено існуючі види економічних інструментів антикризового управління підприємствами. Авторами обґрунтовано необхідність та важливість використання економічних інструментів антикризового управління для здійснення ефективного управління діяльністю підприємств машинобудування. У статті розглянуто сутність моделі В. Бівера, виявлено її головні переваги та недоліки, а також проведено практичне застосування моделі на прикладі вітчизняних підприємств машинобудування. Доведено, що у випадку наявності кризи на підприємствах, або високої ймовірності її появи, обов҆язковим є проведення поглибленої діагностики діяльності з метою визначення рівня кризи, аналіз головних причин кризи, а також прогноз майбутніх втрат. Авторами акцентовано увагу на необхідності застосування системи ключових показників експрес-діагностики діяльності підприємств машинобудування з метою раннього виявлення та попередження кризи. У складі запропонованої системи показників введено коефіцієнт співвідношення перманентного капіталу до виробничих активів, що дозволяє в процесі управління враховувати та аналізувати забезпеченість підприємств наявними ресурсами, а також підвищувати ефективність їх використання. На основі введеного до системи експрес-діагностики діяльності підприємств машинобудування коефіцієнту співвідношення перманентного капіталу до виробничих активів запропоновано детерміновану факторну модель достатності перманентного капіталу для забезпечення підприємств виробничими активами, яка дозволяє підвищити їх економічну стійкість через управління процесом розміщення власного оборотного капіталу та довгострокових джерел коштів у виробничих активах. У статті проаналізовано стан вітчизняних підприємств машинобудування за допомогою запропонованої системи ключових показників та запропоновано комплекс антикризових заходів з метою пом҆якшення кризових наслідків та виходу з кризових ситуацій для кожного з них.