ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ БІЗНЕСУ У СФЕРІ FINTECH: АНАЛІЗ СВІТОВИХ ТРЕНДІВ - Мінц, Олексій; Янковець, Артем; Нецько, Павло (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
Метою дослідження є визначення світових трендів розвитку бізнесу у сфері FinTech, та його інвестиційної привабливості для стейкхолдерів. Об’єктом дослідження є світовий ринок фінансових технологій (FinTech) та його структурний склад. У статті вирішується важлива науково-практична проблема оцінки привабливості для стейкхолдерів інвестицій у FinTech з урахуванням останніх тенденцій та прогнозування майбутніх перспектив розвитку ринку. Методи дослідження: аналіз вторинних даних, включаючи статистичні дані, звіти дослідницьких компаній та галузеві публікації; методи порівняльного аналізу. Проведене дослідження демонструє, що індустрія FinTech, незважаючи на спад інвестиційної активності у 2022-2023 роках, зберігає потенціал для подальшого зростання. Визначено ключові сектори FinTech, що привертають найбільше інвестицій: цифрові платежі, кредитування, управління інвестиціями (включаючи криптовалютні активи) та страхування. Виявлено, що лідерами у розвитку FinTech є країни Північної Америки, Європи та Східної Азії, але саме там спостерігається найбільший спад інвестиційної активності. З іншого боку, у деяких країнах, що розвиваються, відбувається зростання інвестицій в індустрію фінансових технологій. Виявлено, що основними причинами спаду інвестиційної активності є корегуванням тренду після різкого зростання у 2021 році; загальна інвестиційна невизначеність на фоні воєнного конфлікту між Україною та РФ; перехід ринку у стан, коли зростання відбувається без значної зовнішньої підтримки. Отримана в дослідженні актуальна інформація про стан та перспективи розвитку ринку FinTech, є важливою для інвесторів, підприємців та дослідників.