ВПЛИВ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА КАДРОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Бессонова , Анна; Мутерко , Ганна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
Вирішення проблеми розвитку потенціалу персоналу нині стає важливою умовою підвищення конкурентоспроможності продукції і робіт організацій різних форм власності. Сучасне високорозвинене виробництво характеризується постійною та значною мінливістю, що передбачає відповідне збагачення професійної кваліфікації та досвіду працівників. У зв’язку з цим потенціал персоналу, що є сукупністю можливостей і здібностей до виконання певного виду трудової діяльності, трансформується під впливом інноваційних технологій, що постійно впроваджуються. Метою даної статті є дослідження функціонування системи кадрового потенціалу промислового підприємства під впливом розвитку сучасних інноваційних технологій. У статті обґрунтовано основні принципи розвитку кадрового потенціалу підприємства, розроблено рекомендації щодо їхньої реалізації та вплив впровадження даних принципів на рівень кадрового потенціалу усередині організації. Наведено основні напрямки заходів з розвитку кадрового потенціалу підприємства (оцінка та діагностика поточної ситуації; системне оновлення кадрової політики; створення нових і актуалізація використовуваних методів і заходів; контроль, оцінка і безперервний розвиток процесів управління кадрами). Одним з основних чинників економічного зростання в сучасних умовах розвитку економіки є адаптивна, гнучка, мобільна кадрова політика та процеси формування кадрового потенціалу підприємств у промисловості. Кадровий потенціал промислових підприємств - це узагальнена характеристика системи формування, розподілу та використання кадрів, куди включаються як зайняті у виробництві, так і незайняті, але здатні працювати через свої можливості.