ПРІОРИТЕТИ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ПОЛТАВСЬКОГО РЕГІОНУ - Комеліна, Ольга Володимирівна; Міняйленко, Інна Валентинівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Економічна криза поставила перед Україною та її регіонами проблему вибору стратегії подальшого розвитку національної економіки. У зв’язку з цим виникає необхідність формування просторової моделі національної економіки, визначення її структури, прогнозування та планування окремих складових з врахуванням нових цілей, пов’язаних з врахуванням формату регіонального економічного простору та розбудовою соціально-орієнтованої економіки. Дослідження регіональної економіки, зокрема, вивчення параметрів її розвитку в динаміці, дозволяє виявити позитивні і негативні тенденції у змінах якісних та кількісних показників економічної активності регіонів. Це потребує глибокого і якісного оцінювання, аналізу складових та перспектив просторового розвитку господарства країни та регіонів. Основний шлях виходу з кризового становища – це формування стратегічного плану просторового розвитку регіональної економіки. Метою формування стратегічних орієнтирів просторового розвитку є визначення пріоритетних галузей (видів економічної діяльності) і їх підприємств, які можуть виробляти конкурентоспроможну на внутрішніх і зовнішніх ринках продукцію та забезпечувати економічне зростання країни. Галузі, які не здатні виробляти конкурентоздатну продукцію, потребують реструктурізації, модернізації та якісного оновлення обладнання і технологій. Тому при формуванні стратегій просторового розвитку потрібно враховувати інноваційну складову. У статті розглянуто підходи до формування та обґрунтування пріоритетів просторового розвитку Полтавського регіону. Запропонована методика оцінювання дозволить сформувати стратегії просторового розвитку Полтавського регіону, які дозволять підвищити рівень валового регіонального продукту (ВРП) та добробут населення в цілому