ЕКСПЕРТНЕ ОЦІНЮВАННЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ МОНІТОРИНГУ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Живко, Зінаїда Богданівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
В статті обґрунтовано важливість використання експертного оцінювання стану економічної безпеки підприємства для його ефективного функціонування та управління системою економічної безпеки підприємства (СЕБП). Об’єктивне оцінювання економічної безпеки підприємства не може ґрунтуватися на довільному наборі показників. Їх вибір обумовлюється тим, що всі показники характеризують різні аспекти досягнення і підтримки, необхідного для розвитку підприємства, рівня безпеки, тому для оцінювання рівня економічної безпеки підприємства потрібно розробити систему показників, яка враховує основні вимоги до їх вибору. Доказано, що внутрішні та зовнішні загрози повинні враховувати подальші суттєві зміни господарської діяльності. Автором досліджено процес проведення моніторингу (СЕБП) і використання методів розв’язання цього завдання. запропоновано застосовувати коефіцієнт конкордації основних критеріїв перевірки узгодженості експертів, за допомогою бальної системи оцінок значення різних показників рівня ЕБП приводити до порівняльного вигляду. Запропоновано у розрізі кожної функціональної складової визначати граничні значення показників оцінювання, що їх характеризують, за певним алгоритмом. За результатами проведеного огляду найтиповіших підходів до оцінювання економічної безпеки підприємства встановлено, що оцінювання економічної безпеки має ґрунтуватися на комплексному, багатофакторному підході; через наявність значної кількості зовнішніх і внутрішніх загроз потрібна дворівнева система отримання й обробляння інформації; для кожного з рівнів має бути розроблена методика отримання й обробляння інформації, яка враховуватиме специфіку підприємства, необхідний обсяг вхідної інформації та можливість оперативного отримання результатів