КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ І ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ПРОЦЕСІВ ЗЛИТТІВ ТА ПОГЛИНАНЬ СУБ’ЄКТІВ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ - Македон, Вячеслав Владиславович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
В статті розглянуто актуальне питання дослідження ефективних підходів та методів оцінки процесів злиття і поглинань суб’єктів фінансового сектора. В рамках дослідження окремо виділено вартісний підхід який має базуватися на розрахунку ринкової вартості компанії – при проведенні угоди по злиття або поглинання. Доведено, що утворення синергетичного ефекту виникає саме тоді, коли ринкова капіталізація суб’єкта фінансового сектора перевищує суму ринкових капіталізацій учасників, які її утворюють, у порівнянні з капіталізаціями до об’єднання. Було виділено три підходи до оцінки процесів злиттів та поглинань: прибутковий, порівняльний і витратний. Аналіз показав, що основою фінансового підходу є система цілей і завдань, а також показників, що визначають досягнення синергетичного ефекту. У межах фінансового підходу, критерієм ефективності виступає зростання чистого прибутку і чистого грошового потоку, збільшення рентабельності діяльності і власного капіталу суб’єкта фінансового сектора. Визначено, що стратегічний підхід повинен базуватися на якісних методиках оцінки результатів діяльності і процесів, здійснюваних учасниками ринку. Провідними методами мають бути: збалансована система показників, вартісна корпоративна звітність і матричний аналіз. Доведено, що застосування цих методів формує порядок вибору оптимального варіанта, що забезпечує максимальний синергетичний ефект