СТАН НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО АДАПТАЦІЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА - Бойко, Остап Богданович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Зроблено аналіз стану нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності в Україні, зокрема особливості інноваційного законодавства у машинобудівній галузі. Детальний аналіз нормативно-правової бази інноваційної діяльності підприємств вказав на численні недоліки, які мають виправити українські законодавці на шляху до зближення та інтеграції національної економічної системи до системи країн Євросоюзу. У статті розглядаються правові механізми підтримки інноваційних процесів в економіці України через створення концепції національної інноваційної системи на зразок інноваційних систем розвинутих країн Європи та світу, з подальшим широким обговоренням українським суспільством, що дасть можливість залучити громадян до вдосконалення національної інноваційної системи та згуртувати суспільство навколо даної ідеї. Окремо наголошується на визнанні пріоритетною оборонної підгалузі машинобудування, навколо якої запрацюють інші галузі промисловості. У статті окремо розглядається питання правового забезпечення інвестиційної підтримки розробки та впровадження інновацій, зниження податкового навантаження на підприємства, які впроваджують інновації. Вказана непослідовність дій уряду та законодавчої влади, які привели до відтоку інвесторів з України. Запропоновано доопрацювати всі нормативні документи згідно до вимог Євросоюзу та не змінювати їх протягом тривалого періоду з метою отримання довіри до України з боку іноземних та вітчизняних інвесторів.