УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМ КАПІТАЛОМ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Білоус-Сергєєва, Світлана Олександрівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Форми і методи управління інтелектуальним капіталом впливають на ринкову вартість підприємства, рівень капіталізації, конкурентоспроможність у галузі. Управління інтелектуальним капіталом підприємства – це в першу чергу системний підхід до визначення використання матеріальних і нематеріальних активів, повноцінного застосування досвіду й усіх інформаційних активів. Недостатня увага до питань стратегії управління інтелектуальним капіталом може призвести до втрати конкурентоспроможності та банкрутства. Стратегія управління інтелектуальним капіталом формує раціональне використання знань, досвіду, потенціалу, тим самим створюючи нову вартість, реалізовану в продукції. Основу функціонування всього інтелектуального капіталу (ІК) підприємства становить людський капітал. Для управління інтелектуальним капіталом потрібна система, яка б вирішувала певні завдання. CRM – система, яка надає комплекс інструментів. Ефект від упровадження CRM проявляється в тому, що процес прийняття рішення за рахунок автоматизації переноситься на нижчий рівень і уніфікується. Економіко-правові методи і механізми, структуровані в актах організаційно-адміністративної дії, формують організаційний механізм управління. Інструментів управління інтелектуальним капіталом належать: політика науково-технічного розвитку організації. Планування науково-технічного прогресу здійснюється шляхом розробки і реалізації плану організаційно-технічного розвитку − одного з розділів плану підприємства. Інтелектуалізації сучасних технологій управління розвитком реального сектору економіки має перебудова системи формування інтелектуального капіталу