Колосок В.М., Трусова Я.С. Розробка системи показників оцінки конкурентоспроможності інтегрованих промислових підприємств - Колосок, Валерия Михайловна; Трусова, Яна Сергеевна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті викладені питання та особливості розробки системи показників для оцінки рівня конкурентоспроможності промислових підприємств всередині інтегрованої структури. Дана проблема не має ще широкого вивчення і, відповідно, розробленого інструментарію для вирішення поставлених завдань. Специфіка даного питання визначається насамперед особливостями функціонування корпоративних структур і зв’язків між підприємствами всередині даних об’єднань, що значно впливає на систему показників оцінки конкурентоспроможності, вимагає зміни та удосконалення існуючих методик, а також розробки нових. За результатами проведеного порівняльного аналізу стратегічних напрямків холдингу і інтегрованих підприємств, враховуючи тенденції розвитку ГМК України, пропонуємо вважати стратегію головною складовою при розробці системи показників. Вибір ієрархічній моделі представлення даних обумовлений використанням в подальших дослідженнях багатокритеріального методу аналізу ієрархій як інструмент оцінки конкурентоспроможності інтегрованих підприємств. Застосування багатокритеріальних методів вирішує проблему латентності (прихованості) показника конкурентоспроможності, тобто проблему неточності вимірювання конкурентоспроможності за допомогою якого-небудь єдиного показника, який в повній мірі розкривав би її властивості. В наслідок цього оцінка рівня конкурентоспроможності являє собою багатофакторну задачу. Представлена ієрархічна модель показників оцінки дозволяє оцінити конкурентоспроможність інтегрованого підприємства, враховуючи важливі аспекти його господарської діяльності, виявити напрями у формуванні конкурентних переваг.