ВИЗНАЧЕННЯ ТИПОЛОГІЇ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ВИПУСКУ ПРОДУКЦІЇ - Паршина, Маргарита Юріївна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Ефективність прийняття стратегічних рішень на рівні держави залежить від науково обґрунтованої регіональної політики. Важливим етапом при формуванні комплексу тактичних та стратегічних рішень, а також при розробці регіональної політики є визначення типології регіонів. Розроблено методику досліджень з визначенням типології регіонів України. Сформовано інформаційні бази даних. При формуванні класів регіонів використано АВС-аналіз, що ґрунтується на принципі Парето та матричний метод. Основними критеріями прийняті показники випуску промислової продукції та продукції сільського господарства. За кожним показником сформовано три класи: клас А (обсяг продукції до 80 %), клас В (наступні 10% обсягу продукції) та клас С (останні 10 % продукції). При проведенні досліджень враховано ефективність використання регіонального потенціалу. Результати проведених досліджень надані у вигляді двох матриць «Обсяги реалізованої промислової продукції – Обсяги продукції сільського господарства» та «Обсяги реалізованої промислової продукції – Валова додана вартість». Встановлено нерівномірність за показником ефективності використання потенціалу значної кількості регіонів України. Результати проведених досліджень дозволили виокремити наступні чотири типи регіонів: регіони з високим рівнем випуску промислової продукції та продукції сільського господарства; регіони з домінуючим випуском промислової продукції; регіони з домінуючим випуском продукції сільського господарства та регіони змішаного типу. Сформовані чотири типи регіонів створюють основу щодо формування регіональної політики