ЛОГІСТИЧНІ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО КОМПЛЕКСУ - Косарева, Тетяна Вікторівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Розглянуто використання логістичних стратегій підприємствами агропродовольчого комплексу з метою забезпечення їх конкурентоспроможності за сучасних умов ведення бізнесу. Як свідчать проведенні дослідження, на підприємствах агропродовольчого комплексу логістика, як система не організована, застосовується фрагментарно, характеризується низькою ефективністю, що пояснюється об’єктивними обставинами. Основна причина полягає в нерозумінні керівництвом підприємств вагомості використання інструментарію логістики для забезпечення конкурентних переваг на ринку. Відділами логістики, а отже відповідними кадрами, що можуть розробляти та реалізовувати логістичні стратегії, забезпечені вертикально інтегровані структури (агрохолдинги) та окремі підприємства середнього бізнесу. Зазначені підприємства, навіть за умов відсутності власної розробленої логістичної стратегії, застосовують її класичні варіанти. Наведено різні шляхи реалізації обраної логістичної стратегіїпідприємствами агропродовольчого комплексу. Виробники продукції з метою збереження власних ринкових позицій змушені оперативно реагувати на стрімки політичні та економічні зміни, що притаманні сучасним умовам господарювання. Підприємства можуть розглянути доцільність використання нової логістичної стратегії (з врахуванням фактору часу); частково або повністю відмовитися від обраної логістичної стратегії (наприклад, відмова від аутсорсингу). Крім того, на підставі діючої логістичної стратегії підприємства можуть розглянути різні варіанти внесення змін в раніше обрані шляхи реалізації логістичної стратегії. Авторське бачення вирішення зазначеної проблеми полягає в розробці підприємствами адаптивних шляхів реалізації логістичних стратегій. В подальшому планується розглянути ефективність використання можливих варіантів адаптивних шляхів реалізації логістичних стратегій для різних підприємств агропродовольчого комплексу.