КОНЦЕПЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ОЦІНКИ КРЕДИТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Толпежнікова, Тетяна Георгіївна; Марченко, Юлія Юріївна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Розглянуті та проаналізовані сучасні тенденції розвитку кредитної діяльності банків з урахуванням процесів глобалізації. Запропонована концепція, що сприяє ефективного розвитку кредитної діяльності банків України, організації кредитної діяльності банків, визначені та охарактеризовані її основні принципи. З метою досягнення й виконання завдання щодо оцінки банківської кредитної діяльності запропоновано систему оцінювання цієї діяльності за напрямками: кредитно-інвестиційний портфель банків та фінансова оцінка кредитної діяльності банків. Надана характеристика показників та коефіцієнтів кредитно-інвестиційного портфелю банку. Розглянутий меморандум кредитної політики, як метод регулювання кредитної діяльності. Наведена методика оцінки кредитної діяльності банку, яка може бути використана для отримання інформації про закономірності й тенденції розвитку кредитної діяльності банків. З метою підвищення ефективності розвитку кредитної діяльності банків України, визначено основні напрями її організації, зазначено, що саме чіткість кредитної політики й кредитних процедур, задокументованих у корпоративних нормативних актах, сприятиме зниженню ризиків кредитної діяльності, підвищенню прибутковості банківської діяльності.