ТАРГЕТ- І КАЙДЗЕН-КОСТИНГ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛІНГУ ПІДПРИЄМСТВ - Горошкова, Л. А.; Волков, В. П. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В роботі доведено, що застосування таргет- та кайдзен-стратегій дозволить ефективно організувати, контролювати та здійснювати управляючий вплив на складну систему якою є житлово-комунальне господарство країни. Сутність таргет-костингу полягає у встановленні цільової собівартості. На підставі відомої або заданої ціни і бажаної величини прибутку встановлюється цільова собівартість на досягнення якої і повинні бути направлені зусилля керівництва. Застосування цього методу дозволяє досягти мінімізації витрат та довести їх до прийнятного рівня. Сутність кайдзен-костингу полягає не в досягненні певної величини граничних витрат, а в забезпеченні безперервного якісного вдосконалення бізнес-процесів та розширенні участі працівників в ньому. Доведено, що з урахуванням специфіки ЖК послуг, на нашу думку, застосування зазначених методів доцільно здійснювати одночасно, а не в залежності від стадії життєвого циклу послуги. Побудована математична моделі кайдзен-стратегії у житлово-комунальному господарстві з використанням багатогалузевої моделі національного господарства. Доведено, що необхідно здійснювати управляючий вплив на такі елементи складної, як: водопровідно-каналізаційне господарство, комунальна енергетика, житлове господарство та ремонтно-експлуатаційне виробництво, міський електротранспорт, шляхове господарство, зовнішнє освітлення, благоустрій, побутове обслуговування, готельне господарство та інші. Запропонована модель може бути використана для оцінки впливу на загальний результат функціонування ЖКГ досліджених основних параметрів з урахуванням введених обмежень.