ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАТИВНОСТІ ПРОАКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Толпежніков, Р. О.; Балашов, М. І. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті розкрити особливості проактивного управління компанією , що є інноваційним підходом к формуванню стратегії керівництва підприємством. Стратегії, що спрямовані не на локалізацію існуючих проблем та загроз, а такої, що направлена на недопущення їхньої появи. Це-менеджмент, який дозволяє нам передбачувати події до їхнього настання. В роботі висвітлюється різниця між реактивним підходом в управлінні та проактивним підходом, наводиться структурна характеристика та переваги, приклади з господарської діяльності металургійних підприємств зображують використання зазначених моделей в умовах конкурентної боротьби на ринках за клієнта. Зроблено висновок, що в Україні, нажаль, проактивність все ще вважається негативною якістю, це обумовлена менталітетом та соціальними установками. Основою проактивності є, в першу чергу, амбіції, що дозволяють йти в перед не зважаючи на усілякі перепони та труднощі. В той час коли західні компанії беруть до свого складу лише амбітних людей на керуючі посади, які не скривають своїх вподобань в намаганні зайняти високий пост, то в Україні таких людей часто вважають вискочками та егоїстами. Я вказує світовий досвід, проактивні компанії досягають більшого в бізнесі аніж їхні реактивні конкуренти. Саме це і зумовлює актуальність дослідження проактивного менеджменту та пошук шляхів його впровадження на вітчизняних підприємствах . Саме перехід від реактивного керування до проактивного має стати пріоритетом для українських компаній, це дозволить набагато швидше долати негативні наслідки.