СУТНІСТЬ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Бондар, Ю. О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В статті визначено сутність економічної безпеки держави та окреслено місце економічної безпеки підприємства в її загальній системі. Зазначено, що економічній безпеці підприємства притаманні риси економічної безпеки держави в цілому, а саме: задовольняти реальні економічні потреби суспільства на рівні не нижче критичної межі, забезпечувати економічну незалежність держави, протистояти існуючим і раптово виникаючим небезпекам і загрозам. Досліджено підходи щодо визначення економічної безпеки підприємства та проведено їх порівняння, на основі якого було зазначено, що економічна безпека підприємства може розглядатися, як: 1) захист проти економічних злочинів; 2) стан захищеності від внутрішніх і зовнішніх загроз; 3) стан ефективного використання ресурсів або потенціалу; 4) наявність конкурентних переваг; 5) реалізація і захист економічних інтересів. На основі проведеного аналізу, автором наголошено, що економічну безпеку підприємства можна визначити як стан підприємства, при якому відбувається формування відповідності наявності потенціалу підприємств до наявних внутрішніх та зовнішніх ризиків, виникнення та наявність яких обумовлена зовнішнім та внутрішнім середовищем підприємства. За значених умов, автором визначено, що з метою посилення забезпечення економічної безпеки підприємства, виникає необхідність мінімізація наслідків появи ризиків в діяльності підприємства та формування системи управління ними.