РЕГУЛЯТОРНА КОМПОНЕНТА ЗМІНИ РОЛІ КРАЇН ПЕРИФЕРІЇ ТА НАПІВПЕРИФЕРІЇ В МІЖНАРОДНІЙ ТОРГІВЛІ - Кудирко, Л. П. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Досліджено регуляторну компоненту у досягненні результативності участі країн світу у сфері міжнародного товарообміну. Обґрунтовано вагому роль зовнішньоекономічного сектора для економіки країн так званої периферії та напівпериферії з огляду на можливості розширення ємності внутрішнього ринку за рахунок експорту, ресурсного забезпечення внутрішнього виробництва імпортом необхідної сировини та обладнання, подолання цивілізаційних розривів у споживанні та технологічному розвитку. Виявлено, що слабкий розвиток периферійних суспільств є не лише результатом їх архаїчної структури господарства, а й обумовлений історично сформованими торговельно-економічними та виробничими зв’язками з високорозвиненими країнами. Систематизовано результати емпіричних досліджень щодо поділу інтегрованих у міжнародний товарообмін держав на країни центру, периферії та напівпериферії із виокремленням ключових ознак та індикаторів розвитку. Аргументовано, що диференціація груп країн за критерієм їх інтегрованості у світо- господарські зв’язки дозволяє піддати сумніву положення ліберальної регуляторної концепції про беззаперечний прямий зв’язок між лібералізацією, ліберальною моделлю зовнішньої торгівлі та високим рівнем добробуту і конкурентоспроможності по всій сукупності країн. Визначено, що на тлі сформованої конфігурації міжнародного економічного простору посилюється тенденція до її переформатування за рахунок зміцнення економічної спроможності та посилення ролі швидко прогресуючої мережі країн глобальної периферії. На основі досвіду країн із груп периферії та напівпериферії визначено можливості подолання ними ресурсної залежності та виходу на нову цивілізаційну траєкторію за рахунок реалізації стратегії лідерства. Констатовано вичерпність сформованої регуляторної моделі участі країн у міжнародній торгівлі та визначено перспективність переходу до нової, що охоплює більш широкий спектр цивілізаційних цінностей.