ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПРОБЛЕМ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ - Бессонова, С. І. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті досліджено законодавчі документи, що регламентують питання енергоефективності, енергозбереження, інноваційної спрямованості, наукового та технічного забезпечення промислового сектору. Аналіз діяльності металургійних підприємств дозволив констатувати значне зниження виробничих потужностей, це вплинуло і на зниження енергетичних витрат. Проведено порівняльний аналіз середньоденної виробітку з міжнародними виробниками таких видів металургійної продукції як: чавуну, сталі, прокату. Досліджено собівартість металургійної продукції, виявлено зростання витрат, що становлять виробничу собівартість. Проведено аналіз заходів, спрямованих на зниження собівартості металургійної продукції. Основними напрямками щодо зниження собівартості металургійної продукції є зниження споживання імпортованого газу, оптимізації виробництва, раціонального використання транспорту, впровадження ресурсозберігаючих технологій, модернізації виробничих фондів, впровадження інвестиційних програм. Залежність підприємств від зовнішніх позичальників не дозволяє підприємствам інвестувати кошти на капітальні інвестиції для зниження екологічного навантаження на навколишнє середовище. Брак обігових коштів призводить до зниження раціонального використання природних ресурсів. Проведено аналіз екологічних показників діяльності металургійної галузі. Запропоновано залишати екологічний збір в міському місцевому бюджеті. Надходження коштів до місцевого бюджету дозволить поліпшити екологічну ситуацію в регіоні. Проведено аналіз заборгованості бюджету металургійним підприємствам. Дослідження показали, що відсутність повернення з бюджету податку на додану вартість призводить до відтоку оборотних коштів, що негативно відбивається на фінансовому стані підприємств. Дефіцит обігових коштів призводить до зростання кредиторської заборгованості перед постачальниками сировини, електроенергії, працівниками по заробітній платі. Існує негативна потреба в скороченні трудових ресурсів. Для усунення заборгованості бюджету перед металургійними підприємствами, необхідно скасувати наказ про відключення від системи автоматичного відшкодування податку на додану вартість. Вирішення даного питання дозволить підприємствам металургійної галузі направляти оборотні кошти на впровадження енергоефективних проектів та реалізацію енергоефективних заходів