НАПРЯМИ РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА ПЛОДОВО-ЯГІДНОЇ СФЕРИ ВИРОБНИЦТВА - Шафієва, Л. Г. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В статті досліджено необхідність застосування стратегій інноваційного розвитку підприємств плодово-ягідної сфери виробництва. Визначено, що для досягнення цілей підприємства слід планувати різні форми інноваційної діяльності, тобто інноваційних напрямів і правил дії підприємства, або сама мета стратегії має інноваційний характер Якщо при цьому використовуються інвестиційні ресурси, то тоді стратегія може бути віднесена і до типу інвестиційних. Доведено, що стратегії інноваційного розвитку ресурсів це стратегії розвитку виробничих потужностей, у тому числі розвитку виробничого апарату, трудових і фінансових ресурсів і тому подібне. Стратегії третього напряму відображають наслідки реалізації стратегій підприємства для довкілля, суспільства, для міжнародних відносин. Стратегії підприємства до певної міри можуть містити такі складові, внаслідок яких досягається соціальний, екологічний і інші ефекти. Визначено набір показників оцінки ефективності впровадження таких стратегій. розроблено методичні положення щодо впровадження стратегій інноваційного розвитку виробничих потужностей. Визначено, що інноваційна стратегія розвитку виробничих потужностей повинна полягати в отриманні найкращих економічних результатів, тобто максимальній ефективності в умовах непостійного зовнішнього середовища і відповідно до динамічної виробничої системи. Ця нова стратегія інноваційного розвитку виробничих потужностей може бути названа стратегією максимальної економічної ефективності функціонування динамічної системи виробничих потужностей. Доведено, що сучасному етапу розвитку економіки повинні відповідати стратегія-програма інноваційно-організаційного розвитку, а не стратегія, що складається з набору окремих заходів. Такою програмою може бути пропорційний інноваційний розвиток потужностей.