ВПЛИВ МІЖНАРОДНИХ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ - Дугінець, Г. В.; Рєліна, І. Є. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В роботі зазначено, що у найближчі десятиліття демографічні зрушення, глобалізація та зміна клімату призведуть до збільшення міграційних потоків як всередині національних кордонів, так і за їх межами. Отримано, висновок, що дозволяючи працівникам переміщатися туди, де вони продуктивніше працюють, міграція сприяє збільшенню сукупного обсягу виробництва і доходу. Але, втрачаючи освічених працівників із досвідом роботи, країна – донор втрачає не тільки цінні ресурси, але й можливості для її подальшого розвитку. В дослідженні визначено, що однією із позитивних тенденцій для країни-донора, за умов еміграції трудового населення, є збільшення надходжень у вигляді грошових переказів. За результатами аналізу визначено, що існує залежність економічного розвитку України від отримання коштів наших трудових мігрантів. І ця тенденція має істотні негативні наслідки для України оскільки за умов зменшення трудового персоналу зменшаться надходження до бюджету країни, отже ще більшою стане «бюджетна дірка», ще більше залежною від зовнішніх запозичень стане Україна. Доведено, що серед громадян, що виїздять, левову частку складають висококваліфіковані працівники, завдяки яким відбувається оптимізація життєво необхідних економічних процесів в країні через раціоналізацію у використанні необхідних ресурсів та часу. Отримано висновок, що подальше збільшеня емігрантів з України негативним чином вплине на економічний розвиток України, оскільки може призвести до збільшення дірки в бюджеті за рахунок скорочення податкових надходженнь