Ляшов Д.О., Іванущенко Д.О. Особливості оцінки персоналу промислових підприємств - Ляшов, Д. А.; Иванущенко, Д. А. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Вивчено підходи до формування критеріїв ефективності. Виявлено, що висока значимість критеріїв обумовлена необхідністю в об’єктивній, повній і всебічній оцінці, тому недостатня кількість або перевантаженість критеріїв оцінки не дозволяють адекватно визначити роль управлінця на підприємстві. Наведено основні критерії оцінки ефективності управлінської діяльності. На прикладі ТОВ «СРЗ» проведено статистичний аналіз персоналу підприємства. Виявлено основні тенденції та проблеми розвитку персоналу. На основі отриманих даних запропоновано заходи, спрямовані на підвищення ефективності діяльності підприємства; забезпечення ключових посад висококваліфікованими співробітниками за рахунок впровадження карти компетенцій, перенавчання персоналу і створення кадрового резерву; скорочення плинності кадрів при впровадженні системи адаптації новачків, наставництва і грейдування.