Особливості процесу впровадження екологічного менеджменту на промислових підприємствах. - Бухаріна, Людмила Михайлівна; Баклажков, Богдан Едуардович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
Актуальність досліджуваної теми зумовлена необхідністю підвищення рівня екологічного менеджменту в діяльності суб’єктів господарювання України. Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти впровадження системи екологічного менеджменту на вітчизняних промислових підприємствах. Мета – дослідження особливостей екологічних завдань та відповідних стратегій промислових підприємств України з метою впровадження екологічного менеджменту. Базовими методами дослідження виступають аналітичний, системний та порівняльний, також використані інституціональний та структурно-функціональний підходи. Наукове значення роботи полягає у визначенні особливостей процесу впровадження екологічного менеджменту на вітчизняних промислових підприємствах. У статті показано взаємозв’язок стану навколишнього середовища та використовуваних методів господарювання підприємствами. Представлено процеси системи екологічного менеджменту за допомогою використання циклу Шухарта-Демінга (PDCA). Відображено потенційні переваги в результатах діяльності підприємств від впровадження системи екоменеджменту. Наведено можливі чинники та бар’єри, які можуть гальмувати розробку та впровадження системи екологічного менеджменту. Результати дослідження доводять необхідність впровадження системи екологічного менеджменту та формування екологічної політики, яка сприятиме на макрорівні поліпшенню стану навколишнього середовища, в той час як на мікрорівні – заощадить ресурси та знизить витрати підприємства, що в свою чергу вплине на конкурентоздатність та сталий розвиток у перспективі як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках.