Адаптація національної інноваційної інфраструктури до європейських локальних моделей інноваційного розвитку. - Рехтета, Ірина Ігорівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
Метою дослідження стало проведення ґрунтовного аналіз ефективності інноваційної інфраструктури країн ЄС та України та обґрунтування напрямів адаптації національної інноваційної інфраструктури до європейських локальних моделей інноваційного розвитку. Інноваційна інфраструктура є основним механізмом інноваційної діяльності, саме від її розвитку залежить економічний рівень країни. Вона не тільки забезпечує доступ до різних ресурсів, а й сама є окремим стратегічним ресурсом для розвитку економіки. Економічне зростання економіки України можливе лише на основі застосування інноваційних процесів, спроможних реалізовувати новітні технології та найсучасніші наукові знання. Інвестування капіталів в нові технології дозволить істотно активізувати виробничу активність, збільшити кількість робочих місць, а також, що особливо важливо, стимулюватиме інноваційний розвиток підприємств, організацій, а отже, розвиток регіонів та економіки країни в цілому. Досліджено інноваційне табло ЄС, яке служить інструментарієм для інформування політиків та обговорення проблем розвитку на національному рівні та рівні ЄС, дозволяє відстежувати рівень інноваційної діяльності в глобальному світі. Для проведення порівняльного аналізу нами обрано по одній країні з кожної групи: Румунію, Італію, Нідерланди, Швецію; країни лідери інновацій: США та Республіку Корею. Загальний рівень фінансування науки вважається однією з ключових характеристик інноваційності країни, її готовності до побудови суспільства, що базується на знаннях. Визначено, що здатність патентованої технологій забезпечувати економічне зростання оцінюється шляхом порівняння кореляції у часі між кількістю виданих патентів і ВВП. На основі кореляційного аналізу визначимо тісноту кореляційного зв’язку між ВВП і кількістю виданих патентів у вибраних нами для аналізу країнах за 2010-2014 рр. Отримані результати свідчать про сильний позитивний зв'язок в усіх країнах, крім України. Отже, зростання ВВП України значно менше обумовлено патентами, ніж в інших країнах, а це у свою чергу означає, що спроможність України щодо розвитку, підтримуваного технологічними інноваціями, на даний момент все ще обмежена. Результати аналізу свідчать про відсутність належної підтримки інноваційної діяльності в країні, основною проблемою при цьому є відсутність сформованої інноваційної інфраструктури. В Україні не підтримується належним чином діяльність винахідників, раціоналізаторів, науковців, що мають завершені науково-технічні розробки, не достатньо ефективно діючих центрів трансферу технологій. Не в повному обсязі реалізуються освітній та науковий потенціал, насамперед вищих навчальних закладів, не сформовано систему науково-технічної та економічної інформації, а також бази даних з питань технологій, науково-технічних розробок. Отже, основними причинами, що гальмують розвиток національної економіки, є низький рівень конкурентоспроможності вітчизняних виробників, нерозвиненість внутрішнього ринку та його низька платоспроможність, відтік інтелектуального капіталу, застаріла інфраструктура, неефективність трансферу технологій.