Динаміка ринку електротехнічної продукції та перспективи розвитку ринку до 2020 року. - Шимко, Олена Володимирівна; Підгора, Єлизавета Олександрівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
У статті розглянуті питання підвищення ефективності та якості засобу праці, в тому числі електротехнічних виробів. Електротехнічна промисловість України є базою для електрифікації всіх сфер народного господарства нашої країни, без неї неможлива автоматизація і механізація виробничих процесів. Досліджено номенклатура виробів електротехнічної промисловості, для ширшого доступу та зрозумілого вигляду, поділена на найбільш поширені у виробництві види продукції. Розглянуто динаміку експорту різних груп електротехнічної продукції з України за період 2012-2016 років. Найбільше падіння експорту електротехнічної продукції припадає на 2015 рік, до 2012 року (коли спостерігається найбільше зростання експорту) падіння дорівнює 40%. У 2016 році помітне зростання експорту, що само по собі є позитивним результатом розвитку електротехнічної галузі. Аналіз експорту електротехнічної продукції показав, що за 2014-2016 роки відбулася корінна зміна в напрямку експорту. Якщо в 2012 і 2013 роках основний експорт був в Російську Федерацію, обганяючи найближчу країну ЄС Угорщину в 1,7 рази, то в 2015-2016 роках експорт в Росію впав в 4,8 разів і тепер за обсягом знаходиться лише на 4-му місці , поступаючись експорту в Угорщину, Німеччину і Польщу. Оцінена динаміка кількості світового ринку електротехнічної продукції в перспективі до 2020 року. Зроблено загальний висновок, що в Україні все ще існує високий рівень залежності ринку реалізації електротехнічної продукції від ринку країн СНД. Перспективний напрямок розвитку електротехнічної галузі - не триматися за освоєну в минулому столітті продукцію і технології, а залучати іноземних інвесторів для створення нових, орієнтованих на світовий ринок електротехнічних товарів.