Методики оцінки корпоративної соціальної відповідальності та проблеми їх застосування в Україні. - Ровенська, Вікторія; Красножон, Ганна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
В статті розглядається необхідність та важливість оцінки рівня корпоративної соціальної відповідальності, оскільки методики оцінки КСВ є важливим інструментом прийняття управлінських рішень. При оцінці КСВ виокремлюють три підходи: мінімалістичний, ключовий та комплексний. Розглядаються перспективи їх застосування. Вибір конкретного методики оцінки визначається найбільшою мірою рівнем розвитку КСВ. Існує тісний взаємозв'язок між стадією життєвого циклу і рівнем розвитку корпоративної соціальної відповідальності компанії. В статті увага приділяється різноманіттю методик оцінки корпоративної соціальної відповідальності. Розглядаються методики розрахунку фондових соціальних індексів, які забезпечать прийняття рішень в рамках соціально відповідального інвестування. Прикладами фондових індексів в області корпоративної соціальної відповідальності та сталого розвитку є: Dow Jones Sustainability Index, NASDAQ Social Index, FTSE 4 Good, CLD Social Indeх тощо. Окремо розглядається методика вимірювання індексу соціальних інвестицій, SROI (social return on investment). Розглядаються методика вимірювання стратегічних вигод компанії від заходів в області КСВ, методика оцінки ефективності корпоративної соціальної політики у форматі "інформаційної карти", та нормативно-індикативний підхід до методики оцінки корпоративної соціальної відповідальності. Аналіз методик оцінювання рівня корпоративної соціальної відповідальності показав їх різноманіття та виявив ряд недоліків. Кожний з них не дає змоги повноцінно проаналізувати сукупність складових КСВ, розкрити її стан. В Україні існує певна потреба в розробці на законодавчий основі якщо не універсальної методики оцінки КСВ, то хоча б методики, яка буде описана певними нормативними рамками. Це дозволить всім зацікавленим сторонам бізнес процесу отримати таку необхідну інформацію при ухваленні свої рішень.