Оцінка стабільності системи управління територіями в Україні. - Горошкова, Лідія; Волков, Володимир; Коваленко, Григорій (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2017)
У роботі проведено оцінку стабільності системи управління державою та її територіями в умовах існуючого господарювання та територіального устрою України. Показано, що цей механізм є трирівневим: керівництво на першому рівні здійснюється у межах територіальної громади (сільська, міська, селищна рада, населений пункт). До другого рівня управління можливо віднести адміністративні райони (субрегіональний рівень). Найвищий рівень управління – це рівень області (субнаціональний). Показано, що зазначена система управління, побудована на принципах вертикальної впорядкованості, тобто керівник вищого рівня здійснює управляючий вплив на керівників нижчих рівнів. У такій системі тільки керівники найвищого рівня мають можливість діяти в інтересах справи. Керівники нижчого рівня вже не мають такої можливості, вони виконують накази найвищих керівників. Аналогічно будується увесь ланцюг управління. Результатами досліджень доведено, що система управління територіями в України не є оптимальною, оскільки математично доведено, що вона не є стійкою. Це свідчить про нагальну потребу у реформуванні територіальної організації влади в Україні на засадах децентралізації. Доведено, що першочерговим завданням цієї реформи є оптимізації просторової основи функціонування органів влади, якою виступає адміністративно-територіальний устрій. Важливим елементом у новій системі повинні стати територіальні громади, оскільки саме на їх рівні можливо забезпечити стійкий соціально-економічний розвиток як регіонів, так і країни в цілому шляхом раціонального використання їхнього потенціалу.