МІЖНАРОДНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЗИЦІЯ УКРАЇНИ: МОЖЛИВОСТІ ПОКРАЩЕННЯ У КОНТЕКСТІ ЗМІН ПОДАТКОВОЇ ПОЛІТИКИ - Klymenko, Oksana; Mala, Svitlana; Matviienko, Нalyna (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2018)
Стаття присвячена аналізу міжнародної інвестиційної позиції України (МІП) з метою визначення шляхів її покращення. Авторами досліджено МІП основних країн світу та визначено країни Європейського Союзу з найвищим дефіцитом МІП у порівнянні з ВВП. У статті проаналізовано динаміку та структуру активів та зобов'язань України, а також визначені основні ризики, переваги та недоліки потоків прямих іноземних інвестицій в Україні. У статті висловлено припущення, що поліпшення фіскальної політики, включаючи податкове законодавство, сприятиме покращенню МІП в Україні. Надійна податкова політика сприяє залученню іноземних інвестицій в економіку країни та може структурно поліпшити інвестиційну позицію та запобігти неконтрольованому відтоку капіталу. Необхідно прийняти пакет законів анти-BEPS для боротьби з ухиленням від оподаткування і розкриття інформації про власність та ввести податок на виведений капітал. У статті визначені основні переваги цієї моделі оподаткування.