ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ СОЦІАЛЬНОГО АНАЛІЗУ (АНАЛІЗУ РИНКОВИХ НАСТРОЇВ) ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ РИНКІВ КРИПТОВАЛЮТ - Камишникова , Евеліна; Ромаш, Кирило (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
У статті розглянуто основні існуючі концепції методу соціального аналізу, досліджено основні інструменти та індикатори аналізу ринкових настроїв, що використовуються для прогнозування ринків криптовалют. Оцінено ефективність використання інструментів соціального аналізу для прогнозування курсу Біткоіна (на прикладі інструменту Google Trends) за період з 2016 по 2024 рік. Проаналізовано ефективність використання індикаторів соціального аналізу (на прикладі індикатора Індекс страху та жадібності) для прогнозування курсу Біткоіна за період з 2018 по 2024 рік. Методологічною основою дослідження є методи аналізу, спостереження, порівняння та графічного зображення. За результатами проведеного дослідження було підтверджено доцільність використання інструменту Google Trends для короткострокового прогнозування курсу Біткоіна, шляхом порівняння графіку обсягів пошуку в Google за терміном “Біткоін” та графіку ціни основної криптовалюти (BTC) до долара США. Також оцінено доцільність використання Індексу страху і жадібності для короткострокового прогнозування курсу криптовалют (на прикладі прогнозування курсу Біткоіна) на “бичачому” та “ведмежому” ринках, шляхом порівняння значення Індексу страху і жадібності в точках зміни тренду на графіку Біткоіна, та визначено найбільш оптимальну фазу криптовалютних ринків для застосування даного індикатору в прогнозуванні. При виконанні даної наукової статті використовувалися такі методи дослідження як аналіз, спостереження та порівняння.