АНАЛІЗ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ГАЗОПОСТАЧАЛЬНИХ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ ТА НАПРЯМКІВ ЇХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ - Мінц, Олексій; Міляєва , Євгенія (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
Метою статті є аналіз сутності бізнес-процесів господарюючих суб’єктів на ринку природного газу та дослідження напрямків їх диджиталізації. Об’єктом дослідження є бізнес-процеси підприємницької діяльності на ринку природного газу. Предметом дослідження є напрямки диджиталізації цих бізнес-процесів. В статті вирішується важлива науково-практична проблема впровадження цифрових технологій у бізнес-процеси газової галузі України з метою підвищення ефективності та конкурентоспроможності компаній. У статті дано визначення бізнес-процесів газопостачальних компаній та запропоновано їх класифікацію. З урахуванням специфіки діяльності компаній, бізнес-процеси поділено на інтегровані (основні та управлінські) та базові (допоміжні). Визначено основні напрямки диджиталізації бізнес-процесів: електронний документообіг та цифрові платформи (торгові та інформаційні). Проаналізовано конкретні рішення з диджиталізації в цих напрямках. Виявлено, що найбільш диджиталізованими є процеси, пов’язані з закупівлею/продажем, постачанням, транспортуванням та зберіганням природного газу. Визначено перспективи для подальшого диджитал-оновлення управлінських та базових бізнес-процесів. Результати дослідження сприяють розвитку теоретичних засад та практичних аспектів диджиталізації бізнес-процесів газопостачальних компаній України, що забезпечує підвищення їх ефективності, конкурентоспроможності та розвитку газової галузі в цілому.