ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ ЯК ОБ'ЄКТ КРИЗОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Гусєв, Дмитро (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
У статті досліджено людський капітал як об'єкт кризового менеджменту. Розглянуто такі аспекти людського капіталу як ризики (загрози) та втрати людського капіталу, а також шляхи відновлення та збільшення людського капіталу після подолання кризи.Пропонується розрізняти ризики (загрози) та втрати людського капіталу. Під ризиками (загрозами) розглядаються потенційні загрози, під втратами людського капіталу розуміється фактичний стан, а саме кількісні та якісні показники, надані не тільки національними органами, але й міжнародними організаціями.Розглянуто питання міграції у кількісному аспекті та проаналізовано перспективи та наслідки цього явища з огляду на людський капітал України.Зауважується, що людський капітал, призначений для виконання економічних функцій, зменшується за рахунок міграції, загибелі людей, а також мобілізації. Проаналізовано інститут бронювання працівників. Зроблено висновок, що велика кількість працівників, у тому числі висококваліфікованих, залишилися без робочих місць, слідством чого стала необхідність у перекваліфікації, зокрема у отриманні наступної вищої освіти незалежно від віку здобувача, а також здійснення підприємницької діяльності. Підкреслюється, що визначну роль у відновленні людського капіталу відіграватиме не тільки питання повернення людей із-за кордону, а й необхідність розробки комплексу заходів, що будуть спрямовані на соціальне забезпечення населення, фінансування освіти, а також сприяння у працевлаштуванні та вирішенні житлових питань.