СУЧАСНІ Й ТРАДИЦІЙНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ІНСТРУМЕНТИ: ЕТИКА Й ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ - Мінц , Олексій; Щепка, Оксана; Толкачова-Мінц, Ада (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2024)
Метою дослідження є визначення перспектив використання сучасних і традиційних інвестиційних інструментів як з погляду потенціальної прибутковості, так і з погляду етичності. Об'єктом дослідження є сучасні та традиційні інвестиційні інструменти. Методи дослідження: аналіз історичних даних щодо біржових курсів, розрахунок та аналіз волатильності фінансових інструментів, порівняльний аналіз. У роботі розглянуто етичний аспект використання криптовалют. Проведено порівняльний аналіз криптовалют з акціями та фіатними валютами в аспекті прибутковості та етичності використання. На основі показника волатильності розглянуто потенційну прибутковість різних інвестиційних інструментів на прикладі ринку валют, криптовалют, а також ринку акцій. Ринок акцій взято як найбільш традиційний. Ринок фіатних валют - це найліквідніший та найбільш активний. Він ідеально підходить для короткострокових інвестицій. Ринок криптовалют - це сучасна та швидкозмінна сфера, що пропонує великий потенціал для зростання. Однак, інвестування в криптовалюти вимагає обережності та розуміння пов'язаних з ними етичних проблем. Традиційні фондові інструменти залишаються найзбалансованішим варіантом для більшості інвесторів. Вони забезпечують стабільність та надійність. Вибір інвестиційного інструменту залежить від вашого індивідуального ризик-апетиту та потреб. З’ясовано, що етичний вектор у питаннях використання криптовалют позначений проблемами негативного впливу на довкілля, ризиками незаконного використання, посилення соціальної нерівності, психічного здоров’я активних користувачів.