СИРОВИННЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ‒ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Мудрак, Руслан Петрович; Музика, Борис Борисович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
В статті досліджується стан сировинного забезпечення м’ясопереробних підприємств України. Звертається увага на те, що аграрна криза в багатьох випадках зумовила розриви господарських зв’язків між сільськогосподарськими та промисловими товаровиробниками ‒ аграрії, які вирощують худобу, зменшили рівень співпрацювати із промисловими підприємствами, збуваючи свою продукцію альтернативними каналами. Натомість, м’ясопереробні заводи намагаються вирішити свої сировинні проблеми за рахунок імпорту відповідної продукції. Робиться припущення, що вітчизняна м’ясопереробна промисловість розглядає імпорт тваринницької сировини, як незалежний від ситуації на внутрішньому ринку, канал постачання. На основі проведеного аналізу робиться висновок, що такий підхід несе в собі великі бізнес-ризики ‒ він не дозволяє здійснювати довгострокове (стратегічне) планування і може спровокувати збитки, банкрутства. Головними причинами цього є відносно високий рівень волатильності динаміки абсолютних обсягів відповідного імпорту та шокове зростання цін імпортної продукції внаслідок курсової нестабільності (девальвації). Робиться висновок, що умовою стабільного розвитку вітчизняної м’ясопереробної промисловості є відновлення організаційно-економічних зв’язків промислових та сільськогосподарських підприємств на довгостроковій основі.